IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптерни пари биха увеличили спестяванията, не потреблението

Едва 26% от участниците в проучване на ING казват, че ще похарчат по-голямата част от сумата

17:00 | 30.10.16 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хеликоптерните пари – прекият трансфер на средства от централните банки към потребителите – напоследък са определяни като радикална форма на стимули, която би трябвало да насърчи инфлацията. Проучване на ING, цитирано от Bloomberg, обаче подсказва, че мярката вероятно не би имала толкова голямо влияние.

Ако хората получават по 200 евро в банковата си сметка всеки месец в рамките на година, без да има някакви задължения по тези плащания, те са по-склонни да ги спестят, отколкото да ги похарчат. Това са резултатите от изследването в 12 европейски държави сред 12 хил. души, проведено онлайн между 3 и 24 юни от института Ipsos.

Едва 26% казват, че ще похарчат по-голямата част от сумата, а 52 на сто биха ги спестили, инвестирали или пък не биха направили нищо. 15% казват, че ще платят дългове. 

„Ако хората правят това, което са посочили в анкетата, би трябвало да поставите под съмнение ефективността на тази форма на стимули“, казва Иън Брайт, старши икономист в ING. По думите му алтернативата би била да се дават пари на държавата за инфраструктурни разходи, данъчни облекчения или за изплащане на дълга. Това е възможност за Европейската централна банка (ЕЦБ), на която е забранено да финансира директно националните правителства.

Идеята на хеликоптерните пари може да изглежда странна, но концепцията, за пръв път формулирана през 60-те години от нобеловия лауреат Милтън Фридман, се обсъжда сериозно от редица икономисти. Причината е провалът на усилията на централните банки да насърчат ръста и инфлацията, въпреки че наляха трилиони долари на финансовите пазари. От самите регулатори по света засега се въздържат да определят хеликоптерните пари като възможен инструмент.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги нарече хеликоптерните пари „много интересна концепция“ по-рано тази година, но от банката твърдят, че не са обсъждали такъв вариант.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода неколкократно изключи въвеждане на хеликоптерни пари с аргумента, че пред мярката стоят правни пречки, а британският му колега Марк Карни заяви, че това е нереалистична идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Е не ве, тва са глупости. С тея хеликоптерните ще си купя най-новата Тесла и ще си я паркирвам пред оборудваната със най-новите соларни керемиди пасивна къща. Общо взето ще ми стигнат нали? Може и за разходка до марс да стигнат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Ваучерите не са "пари", а купони, т.е. целеви социални помощи, но не са "хеликоптерни" пари, защото с "пари" имаш възможност да купиш каквото искаш, а с "купони" - само храна. Т.е. това хептен няма да има ефекта, който търсят учЕните ...:)) Като ша дават пари - нека са пари ... но хич не обещавам, че ги изхарча. :)))пп. Абе защо тръгвате "през гората, по най-кривата пътека, с най-много тръни", не мога да разбера, като има много лесно решение, с много и бърз голям ефект ... просто едни хора трябва да поемат и малко загуби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
emilioner
преди 7 години
Като чета статии за хеликоптерните пари направо ме хващат лудите,най просто е да се постигне ефекта който се търси като се направи данъчна отстъпка на най бедните,бил клинтън го направи през деветдесетте или с ваучерите за определен срок както писа номер 10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Което де факто представлява планова икономика, защото получаваш ваучери, които е планирано да бъдат похарчени на точно определен търговец. Нещо повече! Ако например не присъстваш в мрежата на хеликоптерните пари, то ти НЕ получаваш клиентска база от плеб-са, който разполага с въпросните... нека ги наречем с класическата българска дума - КУПОНИ.:-) нали така, либералче ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 17
MZ/X
преди 7 години
Хеликоптерните пари би трябвавало да се рададат под формата на ваучери, които трябва задължително да се похарчат до дадане дата и основно на хора с по ниски доходи и получаващи ралични трансфери, като детски, социални помощи и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Не ме интересува какво ще стане с баМките честно казано. Аз мразя социализма, в това число и баМковия социализъм. Абсурдно е да същестува сектор в икономиката, който да се ползва с особени привилегии като баМковия. БаМковия монопол може да се премахне само ако се премахне всякакъв контрол върху монетарната политика от всякакви институции и централните банки биват премахнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
да го шитне на печалба, имах впредвид... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
В момента живеем във време, когато активите са прекалено скъпи спрямо доходите ---ааа, недей така ... какво ше прави тогава баМката, като и поеФтинее апартаметчето, хептен няма да има на кого да го шитне... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Потреблението може да увеличи само по един начин - ако цените на имотите, образованието и здвеопазването се сринат драстично с поне 50%. Така хората няма да има нужда да харчат поне половината си доходи за наем или заем за имота или кредита за образование, а ще ги харчат за почивка на морето, нова кола, нови дрехи и по-добра храна и напитки и техника. В момента живеем във време, когато активите са прекалено скъпи спрямо доходите и заради това има дефлация и само драстичен срив в цените на активите може да обърне тенденцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
SS-23
преди 7 години
Грешно мислиш, грешно ... мисленето ти е като на "бяла якичка", защото търсиш "далаверата" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още