IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли "хеликоптерно" бъдеще пред централните банки?

На фона на разочароващ икономически растеж и слаба инфлация, постепенно се възражда идеята на нобеловия лауреат Милтън Фрийдман за т.нар. „хеликоптерни пари“

11:15 | 05.09.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Радина Колева. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Радина Колева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Исторически ниските лихвени проценти в редица развити икономики така и не успяха да насърчат желания растеж вече близо 10 години след глобалната финансова криза. Някога немислими, отрицателните депозитни лихви са реалност в Европа и Япония, но има сериозни съмнения към тяхната ефективност.

На фона на разочароващ икономически растеж и слаба инфлация, постепенно се възражда идеята на нобеловия лауреат Милтън Фрийдман за т.нар. „хеликоптерни пари“. Доколко това е изблик на отчаяние или на вдъхновение, какъв е потенциалът на хеликоптерните пари да постигнат това, което облекчената парична политика не успя, и какви опасности крие неизпробваната досега мярка - мненията са полюсни и по всичко личи, че полемиката ще се задълбочава.

В десетата лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта международният редактор Радина Колева проследява развитието на идеята за хеликоптерните пари от зараждането й през 60-те години до разгорещените дискусии около нея, които се провеждат днес, както и аргументите за и против.

И макар че повечето централни банкери по света засега категорично отхвърлят евентуално въвеждане на хеликоптерните пари, историята през последните години показа, че мерки, които са съществували само в учебниците, могат да станат реалност, ако необичайните икономически обстоятелства се задържат достатъчно дълго.

Подробности може да видите във видеолекцията:

В предишната видеолекция пазарният анализатор и водещ в Bloomberg TV Bulgaria Велко Каменов коментира темата "Логиката зад нелогичните решения". Лекцията му гледайте тук >>>

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
hubava lekziq samo deto oste bil klintan gi pusna tiq helikopterni pari kato napravi danachna otstapka na srednata klasa vijte istoriqta parvo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
В момента хеликоптерните пари но за хората се превръщат в неизбежност ако банките искат да окажат някакво съпротивление и да докажат че са необходими. Принципно са заменими от компютърна програма, тя ще върши тази работа да създава парите евтино, дори безплатно и много по кочественни пари.Всеки може да си пусне програмата и да я зареди със собствени пари на които той е емитента и да ги обезпечи с това което той създава и може да размени за стоки които на него са му нужни. Компютри плюс мрежа в която те да са свързани и електронни портфейли, но не и банки. Те ще отидат при динозаврите. Ако имам машина с която да мога да посетя бъдещето знам че като попитам там къде има банка ще ми кажат че отдавна няма такова нещо. А дали икономиката ще расте със сигурност е ясно че ще расте, тя е функция на растежа - днес ще расте чрез нас, после нас няма да ни има, но ще расте със следващото поколение и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Всичко на този Свят е експеримент, така ми изглежда. Може да не е най добрия, затова има следващи експерименти и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
boyan.botev
преди 7 години
Може и това да опитат експериментаторите- хелико... По времето, когато са предложени от Милтън Фридман, излиза и една страхотна статия, озаглавена-- Златото- пречка пред социалната държава--. Случайно ли е това и къде е сега златото и вярно ли ФЕД през 2006 продаде на Китай чрез Хонгконг волфрам вместо злато на цена като за злато и показа ли чрез това да не си помисля света да се опитва да връща златния стандарт? И ето ви сега и хеликоптерните, за да продължи съревнованието, за да си съществува социалната държава, за да има плен и завеждане в плен, докато и последния грам злато дойде при строителите, за да се изградят стъгдите на Йерусалим от чисто злато, и това си е промисъл. А не са ли хеликоптерните пари като че ли тъждествени на лудостта на Набуко и не звучи ли хора на пленените евреи, сега християни, по Верди? Хубава музика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 7 години
верно ли тва?тоз етап е минал....икономиката на непознатото. Човека се засищас кримвирши за 15 кинта в ресторант и му е кеф, щот е изпитал нещо непознато.Обаче, съвременния етап на икономикс е в непознаваемото. Човека гладен, приятел или ресторант го черпи съсъ снимка на печено пиле у фейсбука. Човека остава гладен, задръстен с непознаваемо, а еврейчетата прават схеми и изискват ДА ИМ СЕ ПЛАТИ дори за таз глупос. Най-накрая гладния, дет нема и 2 лева и го черпат със виртуални пилета ша дръпне щепсела на нета и ше отиде да измароделства близкия магазин, ресторант, както си щеш. Такъв тип "икономика" НЕ МОЖЕ ДА РАСТЕ И НЕ РАСТЕ. САМО СИ НАМИРА ОСЪЗНАТИ ПРОТОВНИЦИ, КОИТО Я СРИВАТ. Ти си яж доматите с колците, ама не ни ги предлагай и на нас. прачее, земи си акции или най-добре епотечни деривати......само за теб са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
И като продължение: т.н. "ръст на производството", което на практика се превръща в "ръст на печалбата" , не по никакъв начин практически обосновано, от житейска гледна точка. То е необходимо само и единствено на туморното образувание , наречено ... баМка! Ако няма бамКи, за които да е нужен "ръст на печалбата", който да им осигури "хранилка от въздуха", няма да е практически необходим т.н. "ръст на производството", т.е. "ръст на печалбата"!Извод: "ръста на печалбата" е необходим за обслужване на баМковата система!А какво беше казал Сталин "за човека, и проблема" ??? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
ще дам един елементарен пример. аз като консуматор мога да изям само ограничено количество храна но с развитието на икономиката ако един човек се е хранил с хляб и кренвирши за 2 лева на ден с развитието на икономиката може да започне примерно да се храни навън за 15 лева.---И отново същото - това не е "ръст на икономиката" , т.е. на производството, а ръст на инфлационна печалба. Въпроса и питанката е - а нужна ли е тя, увеличаваща се инфлационна печалба, вместо константна , неинфлационна печалба ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Ако този месец си произвел 100 болта и си ги продал, за да имаш ръст на производството си е достатъчно следващия месец да произведеш 1 болт и да го продадеш за 100лв и 1 ст.---Това не е ръста на "производството" , а ръст "на печалбата, а в действителност пораждаш "стоков дефицит" (за което бях говорил като необходим фактор), който пък поражда инфлация. А въпроса беше - нужна ли ти е практически тази 1 ст в повече, спрямо предният месец ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
rainmaker
преди 7 години
икономиката може да расте безкраино защото се променя структурно и се създават услуги и продукти с по висока добавена стоиност.ще дам един елементарен пример. аз като консуматор мога да изям само ограничено количество храна но с развитието на икономиката ако един човек се е хранил с хляб и кренвирши за 2 лева на ден с развитието на икономиката може да започне примерно да се храни навън за 15 лева.предполага се че този саит е за икономическо грамотни хора. трябва да се чете малко повече преди да се пишат глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 7 години
прогимназис, бегом пак на училище. ИКОНОМИКАТА НЕ МОЖЕ САМО ДА РАСТЕ, ЩОТ ШЕ ВЛЕЗЕ В ПРОТВИРОЧИЕ СЪС ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА И ВСЕЛЕНАТА. Растът еврейските машинации. Превърнали са вече и човека в принадена стойнос, чрез неговите мисли и потребности...обаче, възможностите да разтегат човека привършват. Плюс безогледната експлоатация на природата - ше видиш кво ше стане! Аз искам за себе си, да съм сред първите жертви на катаклизъма. евреите, кат най-защитени ше си отиват последни. това е безкрайно мъдро. Случайно да помниш 1929-та? Това ше е като изчезването на атлантида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още