IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската делегация отлага визитата си в Брюксел за CETA

Канада ще подпише споразумението, когато и Европа е готова за това, коментират в Отава

10:20 | 27.10.16 г. 2
<p>
	Протест срещу CETA и TTIP в Брюксел. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Протест срещу CETA и TTIP в Брюксел. Снимка: архив Ройтерс

Канадската делегация, водена от премиера Джъстин Трюдо, отлага посещението си в Брюксел, съобщи Ройтерс. Визитата беше свързана с подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада - CETA.

Споразумението беше подкрепено от 27 държави в ЕС, но Белгия постави под въпрос подписването му, след като регионът Валония се обяви против. В момента се работи за намиране на компромис, коментира преди ден белгийският премиер Шарл Мишел.

Спорните текстове са свързани основно с вноса на селскостопански стоки и системата за арбитраж при съдебни спорове. При преговорите има голям напредък и има надежда за споразумението, коментират белгийски политици.

В Канада също не се отказват от CETA. Канадският премиер Джъстин Трюдо оказа натиск върху ЕС, коментирайки, че общността ще поеме по грешен път, ако не подпише споразумение с прогресивна нация като Канада.

"Канада ще подпише това важно споразумение, когато Европа е готова за това", обясни Алекс Лоурънс, говорител на търговския министър на страната Кристиа Фрийланд. Делегацията няма да пътува до Европа засега, обясни още той, но отказа допълнителни коментари.

"CETA не е TTIP и не е предпоставка за TTIP", заяви Джон Мейнли, ръководител на Канадската бизнес организация, в която членуват големи канадски компании.

По-рано в сряда председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза по време на дискусия в Европейския парламент, че е оптимист за CETA. От Комисията неведнъж заявяват, че това е най-доброто търговско споразумение, постигано досега.

Шансовете това да стане в близките дни обаче намаляват, допълни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. За него провал на споразумението ще е лош знак за ЕС. Туск определи Канада като "най-европейската държава извън Европа и близък приятел и съюзник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още