IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ извършиха ракетен удар срещу Сирия*

Това е директен отговор на атаката със зарин в Хан Шейхун, извършена преди няколко дни, заяви американският президент Доналд Тръмп

07:06 | 07.04.17 г. 33
<p>
	Доналд Тръмп. Снимка:<em>&nbsp;Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Рано тази сутрин САЩ са извършили редица ракетни удари в Сирия, предадоха международните агенции. Президентът на страната Доналд Тръмп съобщи, че това е директен отговор на химическата атака в Хан Шейхун, за която Запада обвинява режима на Басар Асад.

При тази атака загинаха 70 души.

59 ракети "Томахоук" са изстреляни към военната база "Шейрат", която е разположена в близост до град Хомс. Според американското разузнаване именно оттам е започнала газовата атака със зарин, пише The Guardian. За да извършат този удар, щатските военни са използвали два самолетоносача в Средиземно море.

"От жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ е да предотвратим разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия", заяви Тръмп в официално изявление след ударите.

Пентагонът съобщи, че Русия е била уведомена за предстоящите удари, които подготвят американските военни. Държавният секретар Рекс Тилърсън обаче коментира, че "не е имало дискусия" с Москва, но допълни, че е спазено споразумението между военните на САЩ и Русия за избягване на конфликти, допълва ТАСС.

Американското военно министерство посочва още, че при удара са нанесени щети върху сирийски военни самолети и съпътстваща инфраструктура.

Губернаторът на Хомс Талал Барази коментира, че подобни удари са в услуга на терористите, допълва Ройтерс. "Сирийското управление и сирийската политика не се променя", каза той и допълни, че има сериозни материални щети, но не и "големи човешки жертви".

Все още няма официална реакция на Москва за удара. В нападнатата база има руски военни части.

Зам.-представителят на Русия в ООН Владимир Сафроников предупреди за "негативни последици" при ракетен удар на САЩ срещу Сирия, но преди атаката да бъде извършена, допълва Ройтерс. Той потвърди, че Русия е получила "директни сигнали" за готвената атака. 

Говорител на Пентагона Джеф Дейвис също заяви, че руските военни са уведомени за атаката "през множество комуникационни канали", допълва The Guardian. 

Въздушният удар на САЩ в Сирия беше приветстват от Австралия, Израел и Великобритания - близки съюзници на страната. Пентагонът по-рано коментира, че операцията е съгласувана именно със съюзниците на САЩ, не с Русия, която само е уведомена за атаката. Председателят на комисията по международни отношения в руския парламент Константин Косачев вече коментира във Facebook, че нападението поставя под въпрос идеята за обща коалиция между САЩ и Русия за Сирия. 

* Информацията е актуализирана към 8:25 часа

Вижте изказването на Доналд Тръмп във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 12 rate down comment 6
Jorkata
преди 7 години
Избърши екрана от слюнката и бегай да си пиеш лекарствата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 11
KPetkov
преди 7 години
Добра реакция вече. Златото 1% нагоре, петрола 2%. Добре, добре, че шистовите се задъхваха на 50. Средно им трябва около 65-70.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Руснаците вече обявиха, че това може да сложи черта на преговорите с "умерената" опозиция. Предстои да видим.Отдавна го чакаме това. Не ми харесва това, което се случва, но най-накрая да видим малко раздвижване, че САЩ бяха заспали последните 5-6 години под ръководството на Обама.Интересно как ще реагират пазарите, чисто психологически. Икономически няма, кой знае какви ефекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 29 rate down comment 9
Jorkata
преди 7 години
Няколко пъти правиха проверки в Сирия и не намериха нищо... сега изведнъж Асад ще направи адската глупост да ползва химическо оръжие, още повече ще го прави, когато ония психар Тръмп е на власт в САЩ и държи спусъка... и трето - умерената опозиция и ИДИЛ по спомен вече 2 или 3 пъти ползват химическо оръжие, но САЩ пуцат по Асад... това издиша отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 18
Sakamano
преди 7 години
Тръмповеца започна да ми се издига в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 12
4ervenasgan
преди 7 години
Ееееми....ТОЙ си го избра! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Завърта се някаква игра между Путин и Тръмп с цел да се покаже, колко независим е втория и няма отношение към първия. Но нещо ми се струва, че всичко се тия ракети се върти около пиара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 9
ABBA
преди 7 години
Руските ракети там са да защитават руските бази.Не могат да изпукат всичкото джепане! После к'о?Иначе до сега има поне 1 тон доказателства, че химията е на умерените и неумерени главорези, но западната преса няма нужда от доказателства, а от опорни точки. За останалото има грижа втората най-древна професия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
И защо путин не прихвана ракетите и унищожи близо до целите но все още във въздуха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
ISIS, Al-Qaeda Praise Trump's Attackhttp://***.zerohedge.com/news/2017-04-07/isis-al-qaeda-praise-trumps-attack------------------------------------------смятай, даже американската фашистка армия получава поздрави от съюзниците .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още