IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР подобри прогнозите си за глобалния икономически растеж тази година

Според организацията ръстът ще достигне най-доброто си ниво от шест години - 3,5%

13:50 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалната икономика тази година е напът да отбележи най-бързия си растеж от шест години, след като възстановяването на търговията помага да се компенсират по-слабите перспективи пред САЩ, сочи последната прогноза на ОИСР, публикувана в сряда.

Световната икономика е напът да се разрасне с 3,5% тази година и с 3,6% през 2018 г., заяви базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие, актуализирайки последните си прогнози, съобщава Ройтерс.

Оценката за 2017 г. е не само по-висока от последните перспективи през март за растеж от 3,3%, но и ще бъде най-доброто представяне на света от 2011 г.

И все пак въпреки тези по-светли перспективи растежът разочароващо ще остане под нивата отпреди финансовата криза през 2008-2009 г., заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

„Всичко е относително. Това, което не бих искал да правим, е да отпразнуваме факта, че се придвижваме от много лошо към посредствено“, казва Гурия в интервю за Ройтерс.

„Това не означава, че трябва да свикнем с това или да живеем с това. Трябва да продължим да се стремим към по-добро представяне“, добавя той.

Макар че възстановяването на търговията и инвестиционните потоци подкрепят подобряващите се икономически перспективи, Гурия казва, че бариерите под формата на протекционизъм и регулации трябва да бъдат вдигнати, за да гарантират по-силен растеж.

Подобряването няма да бъде достатъчно и за да задоволи очакванията на хората за по-добри стандарти на живот и да намали нарастващото неравенство в доходите, каза той.

ОИСР очаква по-добри глобални перспективи, макар че понижава оценките си за САЩ въпреки тласъка на износа от по-силния долар и намаляването на данъците, подкрепящо разходите на домакинствата и бизнес инвестициите.

Според ОИСР САЩ ще постигнат растеж от 2,1% тази година и 2,4% през следващата спрямо оценките през март за съответно 2,4% и 2,8%.

Главният икономист на ОИСР Катрин Ман отдава понижените оценки на забавянето в плановете на администрацията на Тръмп за налагане на намаляване на данъците и разходи за инфраструктурата.

По-слабите американски перспективи са компенсирани от малко по-добрите очаквания за еврозоната, Япония и Китай.

Подкрепена от стабилния растеж на Германия, икономиката на еврозоната ще се разрасне с 1,8% през тази и следващата година спрямо оценка от 1,6% в предишния доклад.

В резултат на подобряващата се международна търговия в Азия и фискалните стимули японският растеж ще достигне 1,4% тази година, преди да се забави до 1,0% през 2018 г. Оценките все пак са по-високи от предишните прогнози на ОИСР за съответно 1,2% и 0,8%.

Организацията подобри леко и перспективите за растежа на Китай до 6,6% тази година и 6,4% през 2018 г. в резултат на нови стимули.

Това от своя страна подкрепя силния внос и помага да се захрани съживяването на азиатската търговия. В резултат на това глобалните търговски обеми ще се разширят с 4,6% тази година – близо два пъти по-бързо от 2016 г.

Според ОИСР рисковете пред перспективите включват нарастващото различие между лихвените проценти в паричните политики на големите централни банки, което повишава риска от волатилност на финансовите пазари.

Организацията вижда потенциал и за „рязко връщане“ до предишните нива на дългосрочните лихвените проценти в САЩ, когато Федералният резерв реши да намали баланса си, особено ако това се случва в момент на увеличаващи се лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още