IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: ЕС ще защитава интересите на иранските делови кръгове

Еврокомисарят подчертава, че провалянето на иранската сделка би имало "крайно негативни последствия за Иран

10:10 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фредерика Могерини с иранския външен министър Джавад Зариф. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фредерика Могерини с иранския външен министър Джавад Зариф. Снимка: Архив Ройтерс

След излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, ЕС ще продължи да полага максимални усилия за защита на интересите на иранските делови кръгове, заяви снощи в Ню Йорк еврокомисарят по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Декларацията ѝ бе прочетена на заседание на Съвета за сигурност на ООН от шефа на делегацията на ЕС при ООН Жуан Вали ди Алмейда, цитиран от ТАСС.

"Ние разбираме, че свалянето на санкциите е неотменна част от споразумението", се казва в декларацията. "ЕС ще продължи да полага максимални усилия за запазване на търговските и финансовите потоци, за защита на интересите на иранските делови кръгове".

"Държавите, подписали договора, и всички партньори на Иран трябва да действат само в рамките на официалните канали (на търговията)", посочва Могерини. "Ние трябва да предприемем мерки търговията с Иран да продължи."

Тя подчертава също така, че провалянето на иранската сделка би имало "крайно негативни последствия за Иран и за всички останали партньори по договора, а ще окаже отрицателно влияние и на международната обстановка ще подкопае увереността в ефективността на международната дипломация и в режима на неразпространение (на ядрените оръжия)".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още