IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН отпусна 9,2 млн. долара спешни средства за Венецуела

Според организацията ООН близо 12 процента от населението на страната е недохранено

17:00 | 27.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ООН отпусна 9,2 милиона долара за храна, лекарства и друга помощ за венецуелците чрез Централния фонд за реагиране при извънредни ситуации, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Това е първата подобна помощ от началото на задълбочаващата се политическа и икономическа криза в страната.

Решението да се деблокира Централният фонд за реагиране при извънредни ситуации за различни агенции на ООН бележи пробив, тъй като такова отпускане на средства за извънредни ситуации за дадена страна обикновено изисква одобрението на правителството й.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро неведнъж е заявявал, че страната му не се нуждае от външна помощ, обвинявайки за неволите й така наречените от него империалистически страни като САЩ и някои членки на ЕС, които по думите му заговорничат да нахлуят в нея.

Някога богата петролна страна, Венецуела е обхваната от икономическа криза от близо пет години, след като от две десетилетия има социалистическо управление. Нейните граждани масово емигрират, а милиони венецуелци, които остават, се борят да си осигурят оскъдна храна и лекарства.

Сума от фондовете на ООН, деблокирана вчера, включва 2,6 милиона долара хранителни помощи за малки деца, бременни и кърмещите майки.

Отделно УНИЦЕФ информира вчера, че от август е разширил обхвата на вече прилагани програми, чрез които е доставил 130 тона лекарства, медикаменти и храни за 350 000 жени и деца. УНИЦЕФ присъства във Венецуела от 1991 година.

Пратките са доставени по силата на споразумение с правителството, съобщи ООН и отбеляза, че близо 12 процента от населението е недохранено.

УНИЦЕФ е инвестирал 32 милиона долара в програмите си във Венецуела, каза говорителят на организацията Кристофър Тайди. Тези средства са за 2,5 милиона ваксини за морбили и за борба срещу малария за 150 000 деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още