IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кения изнася петрол за първи път в историята си

Петрол на стойност 12 млн. долара е купен от китайска компания

17:25 | 26.08.19 г.
<p>
	Хора изпращат първия петролен танкер, изнасящ петрол от Кения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора изпращат първия петролен танкер, изнасящ петрол от Кения. Снимка: Ройтерс

Кения отбеляза тържествено в понеделник износа на първите си барели петрол по пилотна програма за експлоатация на находищата си в северозападната част на страната, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за 200 000 барела петрол, купени от китайска компания и предназначени за Малайзия.

На церемония на пристанището в Момбаса кенийският президент Ухуру Кениата издигна националния флаг на борда на танкера, който ще превози петрола. Продажбата му на китайската компания ChemChina е на стойност 12 милиона долара (10,8 милиона евро) и бе обявена на 1 август.

Има специални моменти, които бележат повратни точки в съдбата на страната ни, каза на церемонията Кениата.

Първият износ на петрол от страната ни е един от тези специални моменти в историята ни като народ и държава, допълни той.

Кениата припомни, че първите опити да се открие петрол в Кения датират от 1937 година, но едва през 2012 година са открити икономически рентабилни залежи.

Находището е в басейна Южен Локичар в Туркана, в северната част на страната, от британската компания Tullow и партньорите й от съвместното предприятие.

Според компанията в находището има 560 милиона барела петрол. Сега страната произвежда 80 000 барела дневно.

В началото на юни миналата година компанията започна да прекарва петрол от Туркана до Момбаса по път. По-нататък преносът ще става чрез тръбопровод, който се строи.

Първият петролен проект донесе просперитет за хората от Туркана, но и за част от страната, като много местни общности пряко имат полза от възможностите за заетост в добива и логистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още