IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дългите преговори за климата завършиха с компромисна сделка

Въпросите за пазара на въглеродни емисии останаха за решаване през следващата година

16:25 | 15.12.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-дългите преговори за климатичните промени досега завършиха с компромисна сделка, сключена в Мадрид, съобщава BBC.

Изтощените делегати постигнаха съгласие по основния въпрос за засилването на глобалния отговор чрез ограничаването на въглеродните емисии. Всички държави ще трябва да дадат нови обещания, свързани с климата, като това трябва да се случи до следващата голяма конференция, която ще се проведе в Глазгоу догодина.

Разделението по други въпроси, в това число как да се регулира пазара на въглеродни емисии, доведе до отлагане на решението до следващата среща.

Какво все пак беше решено?

След два допълнителни дни и нощи на преговори, делегатите най-сетне се споразумяха за сделка, която включва подготвяне на нови, подобрени планове за намаляване емисиите, които трябва да бъдат готови до срещата в Глазгоу.

Всички страни ще трябва да адресират проблема с пропастта между това какво казва науката, че е необходимо, за да се избегнат опасни климатични промени, и настоящото състояние, което би накарало света да премине този праг в десетилетието от 2030 до 2040 г..

Подкрепен от Европейския съюз (ЕС) и малките островни държави, натискът за по-амбициозни действия получи отпор от редица държави, включително САЩ, Бразилия, Индия и Китай. Въпреки това беше постигнат компромис, а по-богатите страни трябва да покажат, че са спазили обещанията си за действия срещу климатичните промени в годините преди 2020 г.

Реакциите

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е разочарован от резултата.

“Международната общност пропусна важна възможност да покаже по-голямата си амбиция за смекчаване, адаптиране и финансиране, свързани с борбата с климатичните промени”, посочи той, цитиран от AFP.

Междувременно Лорънс Тубиана от Европейската климатична фондация и архитект на Парижкото споразумение описа резултата като “смесен” и “далеч от това, което науката ни казва, че е необходимо”.

Решенията на други въпроси, включително големия проблем с пазара на въглеродни емисии, останаха за следващото събрание в Глазгоу. Този аспект от сделката беше приветстван от някои.

“За щастие слабите правила за базиран на пазара механизъм, промотирани от Бразилия и Австралия, които биха подкопали усилията за намаляване на емисиите, бяха отложени и битката може да продължи догодина на COP26 в Глазгоу”, коментира Мохамед Адов от Power Shift Africa.

Много от присъстващите останаха недоволни от цялостния пакет решения, тъй като смятат, че той не отразява спешността на въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 17
Бидонойл
преди 4 години
Обичам тези "джeндъpcки" аргументи, можеш да ги използваш буквално за всичко. И за климата, и за бежанците, и за икономиката... Всяко мнение се доказва бързо и лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 12
Мето
преди 4 години
Глобалистката лъжа климатични промени е на път да се спихне, хората не са съгласни да хвърлят пари за тоя дето духа. Само евроджендърите бодро водят европейските граждани към просешка тояга, те разбира се ще си натъпчат джобовете ,това е то енергийният преход- от ваште джобове в нашите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още