IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е приносът на корпоративния свят към глобалното затопляне?

Необходими са допълнителни и по-амбициозни мерки от страна на компаниите, с които да се приведе всяко портфолио към целите на Парижкото споразумение

22:45 | 20.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият мениджър на активи в света BlackRock през изминалата седмица изпрати писмо до всички компании от своето портфолио, в което се изисква от техните ръководители да започнат мащабен процес на преструктуриране, за да се намали риска от изменението на климата.

Главният изпълнителен дирекор на BlackRock Лорънс Финк пише в писмото, че предвид рисковете, свързани с климата, капиталът ще бъде преразпределен по-рано, отколкото повечето очакват. 

Друг фонд, основан от бившия американски вицепрезидент Ал Гор, Generation Investment Management, с активи на стойност 25 млрд. долара, споделя, че температурната оценка е важно развитие на борбата срещу климатичните промени.

Въпреки нарастващия ентусиазъм относно температурните оценки недостигът на стандартизирани данни, методологии и оповестяване прави изключително трудно да се изчисли конкретна стойност.

Андрю Хауърд, експерт от британския мениджър на активи Schroders, заяви, че неговата компания активно с приветливо око на приемането на тези оценки, но предупреди, че всеки подход трябва да се базира на логиката.

Инвеститорите изпитват затруднения с един сравнително по-опростен показател – количеството парникови газове, които дадена компания отделя чрез своята дейност. Все по-често дружествата оценяват своя „въглероден интензитет“ въз основа на съотношението между емисиите и приходите. Оценката на температурата за дадено портфолио обаче изисква по-сложни изчисления, включително това как компаниите допринасят за нарастването на глобалното количество емисии и какви мерки предприемат за тяхното ограничаване.

Към получените цифри се прибавят предположения за връзка между емисиите и температурата. Изчисленията се усложняват още повече от факта, че за момента няма единен и ясен път на борбата за ограничаване на парниковите газове.

„Най-големият въпрос е това как точно ще изглежда този път“, споделя Мара Чадърс от работната група към глобалната инициатива Финансови оповестявания, свързани с климата (TCFD), основана от гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни.

Предизвикателствата пред този метод растат, тъй като инвеститорите поглеждат отвъд акциите и корпоративните облигации към недвижимите имоти и инфраструктурните проекти, където има по-малка прозрачност по отношение на емисиите или държавния дълг, където инвеститорите не се ангажират до голяма степен с кредитополучателите.

Учените предупреждават от десетилетия за последиците от климатичните промени, но инвеститорите започнаха да обръщат внимание на този проблем едва през последните няколко години.

TCFD, който е подкрепен от Г-20, насърчава компаниите и банките да представят повече данни относно климатичните рискове, което вероятно след време ще се превърне в задължително оповестяване.

Националните и наднационални регулатори отправят все по-настойчиви и ясни предупреждения относно опасностите, които екстремните метеорологични условия крият в себе си за икономиките, както и за риска от колапс на петролната и газовата индустрия заради един наложителен бърз преход към чиста енергия.

По време на срещата на ООН през декември Марк Карни заяви, че температурните оценки, известни още като „потенциали на затопляне“, са един от най-обещаващите методи за справяне с липсата на яснота по отношение на климатичния риск и подпомагане на компаниите да ограничат отделяните от тях емисии.

Карни предупреди, че ако компаниите не се събудят и не реагират на климатичната криза, много от техните активи ще бъдат изгубени.

Публикуваните до момента температурни оценки показват колко далеч са компаниите по отношение на изпълнението на целите на Парижкото споразумение. Голяма част от оценките, като тези на германската Allianz, британската Aviva и Държавния пенсионен инвестиционен фонд на Япония, се движат в температурния диапазон 2,8-3,8 градуса по Целзий. Това значи, че при сегашната дейност на тези дружества, техният принос към глобалното затопляне ще бъде плюс въпросните градуси, което е с най-малко 1,8 градуса над ограниченията на Парижкото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
ми приноса е -5 в момента и вали снег, е те тва е "затоплянето" тоя преписвача оллигофрен ли е та не види, ама може и да е ве дееебба кат всич....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
"преразгледат температурата на своето портфолио". ----------------Както е казал народа: "Луд умора няма"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още