IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите енергийни сектора, които са най-сериозно застрашени от коронавируса

Петролът, природният газ и технологиите за съхранение на енергии могат да пострадат най-сериозно от всички аспекти на енергетиката в глобален план

22:15 | 25.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спадът бележи най-големия шок на търсенето на пазара след световната финансова криза, която приключи през 2009 г. Това е и най-внезапният шок, който пазарът претърпя след атаките на 11 септември 2001 г.

От S&P Global Platts предупреждават, че вирусът може да свие търсенето на петрол в световен мащаб с цели 4%, или с 4,1 милиона барела на ден, през февруари. 

В същото време от Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявиха, че търсенето на петрол вероятно ще спадне с 435 000 барела на ден през първото тримесечие на 2020 г., отчитайки първото тримесечно свиване за повече от 10 години. Организацията понижи прогнозата си за растеж през 2020 г. с 365 000 барела на ден до 825 000 барела на ден.

Американската Администрация за енергийна информация (АЕИ) гледа по-оптимистично и все още очаква сортът WTI да запази цена над 50 долара за барел през тази година със средно ценово ниво от 55,71 долара за барел.

Докато производителите на петрол като Ирак и Саудитска Арабия могат да се сблъскат със спад на печалбата в размер на 10%, американските производители могат да загубят до 60% от печалбата си поради по-високите разходи за добив на петрол. По-голямата част от суровия петрол, който Китай внася, идва от Русия, Африка, Иран и други страни от Персийския залив, което означава, че производителите в тези региони вероятно най-сериозно усещат ефектите от заразата.

2. Природният газ.

Цените на природния газ наскоро се сринаха до исторически ниски нива, като се понижиха с близо 15% от началото на 2020 г. главно заради свръхпроизводството. Коронавирусът само влоши ситуацията.

Глобалният лидер при втечнения природен газ (LNG) Royal Dutch Shell предупреди, че огнището на коронавирус вече започва да вреди на търсенето на LNG и принуждава компанията да пренасочва доставки, предварително предназначени за континентален Китай.

И ситуацията може да не се подобри скоро. Миналата година RBC прогнозира, че може да са необходими години преди цените на природния газ да се възстановят напълно.

3. Батериите и съхранението на енергия.

Миналата седмица Utility Dive, която отразява новини и тенденции в комуналната индустрия, предупреди, че епидемията от коронавирус ще засегне много сериозно китайското производство.

Осем провинции в страната вече обявиха спиране на работата в резултат на огнището, което повлия негативно на множество проекти за соларна енергия и изграждането на фотоволтаици. Това е много важно, като се има предвид, че по-голямата част от слънчевите панели в света са произведени именно в Китай.

Азиатската супер икономика също така е дом на повечето от производството на литиево-йонни батерии в глобален план. Utility Dive предупреди, че производственият капацитет технологии за съхранение на батерии в страната може да се свие с 10%, или с 26 GWh, в сравнение с по-ранните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още