IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските сили са извършили военен удар в Кабул*

Той е бил насочен към предполагаема кола-бомба, чиято цел била да атакува летището

17:28 | 29.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американските сили са извършили военен удар в Кабул в неделя, насочен към потенциална кола-бомба, която имала за цел да атакува летището, съобщават американски представители, цитирани от Ройтерс.

Представителите, пожелали да останат анонимни, заявили, че ударът е бил насочен срещу предполагаеми бойци на „Ислямска държава“ в провинция Нангархар. Те допълниха, че цитират първоначална информация и предупредиха, че тя може да се промени.

В събота американският президент Джо Байдън заяви, че ситуацията на място остава изключително опасна и че военните му ръководители са го уведомили, че нов атентат е много вероятен през идните 24 до 36 часа. 

Очевидци информираха за експлозия близо до летището в Кабул, а телевизионни кадри показаха черен дим да се издига в небето. Към момента няма данни за жертви.

Двама очевидци заявиха, че експлозията изглежда е била причинена от ракета, която ударила къща в район в северната част на летището, но за момента информацията не е потвърдена.

Американски официални представители заявиха, че са особено притеснени от нов атентат на местния клон на "Ислямска държава" с изтеглянето на американските бойни части, като най-голяма е заплахата от атаки с ракети и натъпкани с експлозиви автомобили. 

Американски официален представител заяви, че ударът днес е бил извършен от безпилотен самолет, управляван извън Афганистан, и че вторичните експлозии след удара показвали, че мишената е пренасяла "значително количество експлозивни материали". 

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Франция и Великобритания ще внесат резолюция на извънредно заседание на ООН, която трябва да се проведе в понеделник, предлагаща безопасна зона в Кабул в опит за защита на хората, стремящи се да напуснат Афганистан.

„Предложението ни за резолюция цели да определи безопасна зона в Кабул под контрола на ООН, която би позволила продължаване на хуманитарните операции“, заяви Макрон пред френския вестник Journal du Dimanche (JDD).

По време на посещение в иракския град Мосул по-късно Макрон потвърди информацията и допълни, че се надява резолюцията да бъде приета.

„Не виждам кой би се противопоставил на безопасното осъществяване на хуманитарните операции“, каза Макрон пред репортери.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш свиква заседание за Афганистан с посланиците в организацията на Великобритания, Франция, САЩ, Китай и Русия – постоянните страни членки на Съвета за сигурност, притежаващи право на вето.

Макрон съобщи в събота, че Франция провежда първоначални разговори с талибаните за хуманитарното положение в Афганистан и възможна евакуация на още хора.

Американските сили, които охраняваха летището в Кабул, трябва да се изтеглят във вторник, крайния срок, определен от президента Джо Байдън. Франция е сред страните, които също прекратиха евакуациите от летището в Кабул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още