IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часове преди срещата на централната банка Ердоган сменя зам.-министри

Лирата се срина до ново дъно, преминавайки за първи път границата от 15 лири за долар

09:33 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени двама от заместник-министрите на финансите в правителството – поредните промени на високо ниво, които лидерът на страната прави през последните месеци, съобщава Bloomberg.

Смяната се случва точно преди срещата на турската централна банка в четвъртък, на която институцията ще вземе решение по основната лихва, докато инфлацията в страната все повече се изстрелва нагоре.

Ердоган е освободил Сакир Ерджан Гюл и Мехмет Хамди Йълдъръм, показва указ, публикуван в държавен вестник. Вместо тях президентът е посочил Махмут Гюрджан и Юнус Елитас за нови заместник-министри на финансите. Освен това той е освободил други високопоставени служители, отговарящи за публичните финанси и икономическите програми и финансиране.

В същото време турската лира се срина до ново рекордно дъно, докато трейдърите се готвят централната банка да продължи с цикъла на облекчаване, който захранва инфлацията и подкопава стойността на валутата.

Лирата поевтиня с 3,1% рано сутринта, като така стойността ѝ спадна под психологически важната граница от 15 лири за долар за пръв път. Към 9:15 ч. българско време турската валута се разменя на курс от 15,1622 лири за долар.

Очаква се централната банка да намали едноседмичната репо лихва със 100 базисни пункта до 14% в четвъртък, сочи медианна оценка на 22 анализатори в проучване на Bloomberg. В същото време инфлацията достигна 21,3% през ноември, което е най-бързият темп на растеж на потребителските цени от три години.

Централните банкери намалиха основния лихвен процент с 400 базисни пункта през септември, съобразявайки се с исканията на президента Ердоган за по-хлабава парична политика, която да подкрепи растежа и да създаде работни места.

Стойността на лирата е намаляла с над 40%, откакто банката започна да понижава лихвените проценти, което е най-големият спад на развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още