IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина и МВФ са се договорили за изплащането на дълга на страната

Изплащанията ще се извършват от 2026 до 2034 г. след гратисен период

23:06 | 03.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Аржентина и Международният валутен фонд (МВФ) са постигнали споразумение за "прагматичен и реалистичен" план на страната да изплати дълга си в размер на 44 млрд. долара.

Министерството на икономиката в Буенос Айрес обяви, че е сключена сделка за рефинансиране на дълга по начин, който „се стреми да продължи да създава условия за стабилност“, предава АП.

Сделката, подробностите за която бяха изгладени между аржентинските служители и служителите на МВФ след принципно споразумение от януари, ще бъде изпратена на Конгреса по-късно в четвъртък за одобрение.

Споразумението трябва да бъде и ратифицирано от изпълнителния съвет на международния кредитор.

През 2018 г., при правителството на консервативния президент Маурисио Макри, МВФ отпусна най-големия си заем от 57 млрд. долара на Аржентина. Страната получи 44 млрд. долара от тази сума. Наследникът на Макри Алберто Фернандес отказа да приеме останалата част и поиска да предоговори условията за изплащане.

Плащания от 19 млрд. и 20 млрд. долара бяха дължими през тази година - график, който правителството смяташе за невъзможен за изпълнение.

Аржентина тъкмо излезе от тригодишна икономическа рецесия и сега се бори с растящата инфлация и широко разпространената бедност.

Новото споразумение предвижда изплащанията да се извършват от 2026 до 2034 г. след гратисен период. По този начин Аржентина се надява да намали фискалния си дефицит от 3% от БВП днес до 0,9% до 2024 г.

В изявление във Вашингтон МВФ посочва, че Аржентина ще се възползва от 30-месечен разширен механизъм за финансиране (EFF) - мярка за облекчение, предоставяна на страни, които изпитват затруднения с плащанията по заеми. В него се говори за „прагматична и реалистична програма, с надеждни икономически политики за укрепване на макроикономическата стабилност и за справяне с дълбоко вкоренените предизвикателства пред устойчивия растеж на Аржентина“.

Сделката ще "подкрепи натрупването на резерви и нетния износ", за да улесни повторното навлизане на Аржентина на международните капиталови пазари, казва още МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още