IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ ще променя устава си, за да стане публично дружество*

Предвижда се чрез увеличение на капитала делът на държавата да достигне 50% + 1 акция спрямо сегашните 44%

10:40 | 15.07.10 г. 5
БФБ ще променя устава си, за да стане публично дружество*

Инициираме създаването на нов устав на БФБ-София, като през юни 2010 г. е изготвен такъв, след като досега са правени само козметични промени по него, вече има нужда от цялостното му преразглеждане. Това е част от намерението ни за публичен статут на фондовата борса, заяви на пресконференция Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София.

Хубаво е, че намираме разбиране в това си желание в основния акционер Министерството на финансите. Затова предстоят две Общи събрания. Едното е на 3 август, за промяна в Съвета на директорите и одобряване на отчета за 2009 г., а следващото ще е след него, уточни Ягодин.

Хубаво е, че вече Министерството на финансите залага на хора от бранша за негов представител в Съвета на директорите, като това ще бъде Георги Български, директор дирекция Търговия в БФБ-София, сподели Ягодин.

Правим го не само, защото е част от нашата стратегия, но и защото с публичен статут БФБ ще даде не само пример пред всички други компании, които имат интерес към листване, но и ще увеличи прозрачността към дейността на фондовата борса и освен това и очакваме това да бъде начална стъпка към стратегическото решение на Министерството на финансите да потърси стратегически инвеститор. Целта е нашата борса да стане част от по-голямо семейство, смята Ягодин.

Желателно е и ще се върви към по-голяма ангажираност на Министерството на финансите така, че делът й да достигне 50% + 1 акция, така че дружеството да има контролен пакет. Това ще гарантира интересите на всички участници на миноритарните акционери, чрез по-голямата ангажираност на държавата, уточни председателят на Съвета на директорите.

Според него Общото събрание за промени в устава, ще е в началото на септември.

Увеличението на дела на МФ се очаква да стане чрез увеличението на капитала.

Според Любомир Бояджиев, член на Съвета на директорите на БФБ, ако държавата има само 44%, както е в момента, има теоретичен шанс БФБ-София да бъде превзета от недобросъвестен инвеститор.

Той посочи, че има холдинги в Турция, Русия и България, които са потенциални кандидати за превземане на БФБ.

Гласуването на увеличението на капитала, публичният статут и промените устава ще станат на Общото събрание през септември, посочи Ягодин.

Увеличението на капитала ще е в полза на държавата, като само тя ще участва, каза той.

До 1-2 месеца след Общото събрание, което планираме за 10 септември, ще има потвърден проспект от КФН и ще започне търговията с акциите, заяви членът на СД Васил Големански.

Според Асен Ягодин не е логично в момента да се пристъпи към раздаването на дивидент, още повече че резултатът за 2009 г. е загуба. БФБ има парични средства за 7,5 млн. лв. към края на 2009 г.

*Последна актуализация в 10:54

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 13 години
Трябва да се направи по борсовите правила - парично увеличение с право на всички да участват пропорционално, после се купува това което не се записва и пак ще има над 50 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
slim
преди 13 години
Като толкова искат 50% да се обърнат към останалите акционери с мотивирана цена.Как така ще ощетяват останалите.Всеки ИП има акции на БФБ, както и обикновенни физически лица.няма да стане така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ОК
преди 13 години
За първи път чувам, че като мажоритаря вдигне капитала под условие, се защитават правата на миноритарите. Явно ГЕРБ са си съвсем отделна школа във финансовата наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Graf
преди 13 години
Аз пък си мислех, че МФ ще направи всичко възможно да приватизира дела си в БФБ.. Само че, некой се притесняват от това: "Според Любомир Бояджиев, член на Съвета на директорите на БФБ, ако държавата има само 44%, както е в момента, има теоретичен шанс БФБ-София да бъде превзета от недобросъвестен инвеститор."Виж ти, виж ти. Откога държавното стана ценност? Министерството на финансите не се ли управляваше от ясен привърженик на свободната частна инициатива?Да ви и у милиционерите нещистни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още