IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ: Заинтересовани купувачи правят анализ на банката

Ирландската AIB, която се нужда е от 13,3 млрд. евро, продава своите 49,9% в българската банка

08:00 | 01.04.11 г.
БАКБ: Заинтересовани купувачи правят анализ на банката

Процедурата за продажба на 49,9% от капитала на БАКБ, инициирана от най-големия й акционер – Allied Irish Banks, p.l.c. (АIB), не е приключила и към настоящия момент продължава процесът на правния и финансов анализ (дю дилиджънс) от заинтересовани купувачи, се казва в съобщение на БАКБ.

През 2010 г. най-големият акционер в БАКБ - Allied Irish Banks (АIB) промени класификацията на всички свои инвестиции в чужбина, включително участието си от 49.99% в капитала на БAKБ, и ги категоризира като „на разположение за продажба”.

Allied Irish Bank се нуждае от 13,3 млрд. евро, показаха резултатите от последните стрест тестове на устойчивостта на водещите ирландски банки. Заради проблемите досега и държавната помощ, предоставена от правителството на Ирландия, вече 93% от капитала на финансовата институция е собственост на държавата.

Текущата пазарна оценка на дела на AIB в БАКБ е 53,5 млн. лв.

На 30 март 2011 г. Българо-американска кредитна банка АД (БАКБ) изплати на падежа петата си емисия ипотечни облигации в размер на 25 милиона евро. БАКБ продължава да следва бизнес целите си за настоящата година, включително откриването на нов банков офис в гр. София, финансирането на малкия и среден бизнес и отпускането на кредити за жилищни нужди, се казва в прессъобщението по случая.

През месец януари тази година БАКБ публикува неодитираните си финансови отчети за 2010 г., които показаха 17,7 млн. лв. загуба. В контекста на текущия дю дилиджънс одитът на годишния финансов отчет на БАКБ за 2010 г. продължава и банката ще публикува одитирания си годишен финансов отчет веднага след приключване на процесa. Крайният срок за публикуването му бе в края на март.

През март тази година БАКБ отпадна от индекса SOFIX. 30% от БАКБ са собственост на Gramercy Emerging Markets Fund, като те също са обявени за продажба.

За последните 12 месеца акциите на БАКБ поевтиняват с 45% до 8,48 лв. за акция и 107 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още