IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Стикери в застраховането вече няма да има, ГО ще се плаща на един транш

Глобата за поставен стикер върху автомобил ще е 50 лв. на водач, предвижда одобреният от МС проект за промени в застраховането

13:40 | 04.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Дянков: Стикери в застраховането вече няма да има, ГО ще се плаща на един транш

Стикери в застраховането вече няма да има и Гражданска отговорност ще се плаща на един транш, е казал пред журналисти в Министерския съвет днес Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

На днешното си заседание правителството е одобрило проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, съобщиха от пресцентъра на МС.

С промените се цели прекратяване на трайно наложени практики по налагане на задължително изискване от страна на застрахователи за поставяне на "пасивни маркировки", представляващи знаци, стикери или други белези върху дадено моторно превозно средство.

Предлаганите мерки са насочени към осигуряване на пълна прозрачност в отношенията потребител на застрахователна услуга - застраховател, чрез премахването на външни, междинни структури и лица, свързани и по определен начин част и условие за влизането в сила на застрахователния договор и осигуряване на покритие по определени рискове, като например риск "кражба" по застраховка "Автокаско".

Неспазването на забраната от страна на лицето, което управлява автомобила, ще се наказва с глоба от 50 лв. Застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение ще се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лева, а при повторно нарушение - от 60 000 до 120 000 лева.

Контролът по спазването на тази мярка ще бъде на Комисията за финансов надзор по отношение на застрахователите и техните търговски практики и на Министерството на вътрешните работи по отношение на водачите на моторни превозни средства, които въпреки въведената забрана и ограничения продължават да поставят върху моторните превозни средства индикации за наличието на сключена застраховка "Автокаско".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Да съм писал някъде "стикер"?КАТ нека си проверяват полицата, стикерите се отнасят до Каско което не е работа на КАТ изобщо. Аз коментирам мераците на Дянков за плащане на ГО изцяло а не на вноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 13 години
стикерите нямат нищо общо със събираемостта. има си полица за целта, било по ГО или каско! КАТ винаги при проверка ще ти проверят полицата дори и да имаш стикер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Дянков дали е готов за спад наполовина в събираемостта на ГО?Това ще е ефекта на тия "мерки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още