IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Параходство БРП със спад на продажбите поради маловодие на река Дунав

Продължилото над 50 дни маловодие е отложило старта на превоза на зърно от реколта 2011 г. с почти месец

11:28 | 01.11.11 г.
Параходство БРП със спад на продажбите поради маловодие на река Дунав

Продължилото повече от 50 дни маловодие на река Дунав отложи старта на превоза на зърно от реколта 2011 г. с почти месец, се казва в междинния доклад за дейността на Параходство БРП АД, публикуван чрез БФБ-София.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Поради затрудненото корабоплаване през октомври, свободен тонаж за зърно почти не се предлагаше независимо от  голямото търсене на такъв. Очаква се сезонът за превоз на зърно стремително да набере скорост през ноември и да продължи до януари/февруари 2012 година На пазара вече се наблюдава недостиг на свободен тонаж, навлата за зърно бележат ръст, като в сравнение с летния сезон повишението е с 25%, съобщават от Параходство БРП.

Параходството отчита 3,4% спад на годишна база на приходите от продажби до 8,3 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г. Въпреки това печалбата се увеличава със 118% на годишна база до 451 хил. лв. за третото тримесечие на тази година.

За деветмесечието продажбите са за 26,2 млн. лв. при ръст на годишна база с 14%, а печалбата е 2,6 млн. лв. при ръст на годишна база с 90%.

Параходството отчита умерена заетост на флота при превоза на руди, пелети и кокс. Два от основните потребители на тези суровини в долната част на реката – US Steel Smederevo и Arcelor-Галац – запазват умереното си потреблението на руда и кокс. Свободният флот е пренасочен към превози на въглища до България, Сърбия и Австрия.
  
През последните 3 месеца на годината може да се очаква интензивно търсене на тонаж за въглища, тъй като освен въглищата за ТЕЦ-овете, на фрахтовия пазар ще се предлагат за превоз и въглища за населението. 

Запазва се обемът на предлаганите за превоз метали от България към Австрия и Германия, както и обемът на металите, внасяни от Украйна за България. Навлата бележат леко повишение.

Започва периодът на интензивно потребление на торове, като от дружеството очакват торовете за превоз да се увеличат, както и цените на навлата да се повишат.

Параходство БРП е част от икономическата група на Химимпорт АД. За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 19% на годишна база до 1 лв. за брой и 36 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още