IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН потвърди проспектите за приватизация на държавните дялове в ЕВН България

В ЦД вече са регистрирани и дружествата на Е.ОН и ЧЕЗ, които обаче бяха вписани през ноември, докато с ЕВН дружествата това се случи през август

15:28 | 06.12.11 г.
КФН потвърди проспектите за приватизация на държавните дялове в ЕВН България

Комисията за финансов надзор е потвърдила проспектите за публично предлагане на акции от ЕВН България Електроснабдяване АД и ЕВН България Електроразпределение АД.

33% от капитала на дружествата е държавна собственост и ще бъде приватизиран чрез БФБ-София. Посредник по предлагането е ИП Булброкърс.

Минималната цена, по която акциите на дружествата ще бъдат предложени за продажба на регулиран пазар в страната, се определя от АПСК.

ЕВН България Електроснабдяване има издадени 188 200 акции, всяка с номинална стойност 10 лв., като дъражвните са 62 106 акции. ЕВН България Електроразпределение АД има 156 400 акции, всяка с номинал 10 лв. Държавните акции са 51 612.

Резултатите на двете дружества за 2010 г. се подобряват спрямо 2009 г. По печелившото е ЕВН България Електроразпределение АД, като има 52,5 млн. лв. печалба за 2010 г. (спрямо 73 хил. лв. за другото дружество) и активи за 646 млн. лв. спрямо 162 млн. лв. за електроснабдителното дружество.

В Централен депозитар вече са регистрирани и дружествата на Е.ОН и ЧЕЗ, в които 33%-те държавни пакети също подлежат на приватизация. Те обаче бяха вписани през ноември, докато с ЕВН дружествата това се случи през август.

Днес КФН е одобрила и промени в устава на Фонд за инвестиции в недвижими имоти - ФИНИ АДСИЦ.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още