IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергони АД с коефициент P/S от близо 17 хиляди

Консолидираният отчет на дружеството показа 131 хил. лв. приходи и загуба от 644 хил. лв. за миналата година

12:44 | 27.02.12 г. 7
Енергони АД с коефициент P/S от близо 17 хиляди

Енергони АД е най-голямата компания по пазарна капитализация на БФБ-София с 2,218 млрд. лв., което е с около 70% над следващата я в тази класация - БТК, чиято капитализация е 1,3 млрд. лв.

Компанията обаче е малка, ако се гледат нейните приходи от дейността, които са за едва 131 хил. лв. през 2011 г., показва консолидираният отчет, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Консолидираният отчет на дружеството показва и загуба от 644 хил. лв. за миналата година, като разходите са за 775 хил. лв. От тях 192 хил. лв. са за лихви, а 486 хил. лв. за външни услуги.

Така, популярният борсов коефициент P/S (price/sales - цена/продажби) на компанията възлиза на 16 928! Коефициентът P/E (price/earnings - цена/печалба) е нерелевантен, тъй като компанията е на загуба.

Компанията има задължения към свързани предприятия за 106 млн. лв. Общите й активи са за 655 млн. лв. към 31 декемвир 2011 г., а собственият капитал е 548 млн. лв.

Основният актив е патент с отчетна стойност 549,1 млн. лв., който представлява проект за изграждане на вятърна централа.

Дружеството има и три лицензии за производство на електическа енергия, издадени от ДКЕВР, с балансова стойност от общо 50 хил. лв. към 31 декември 2011 г.

От отчета на Енергони АД става ясно, че дъщерно дружество има незавършено производство за 62 хил. лв., което представлява вложени трансформатори и оборудване на хотелски комплекс в к. к. Боровец, с инвеститор Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ.

Основните акционери в Енергони са Михаил Георгопападакос с 43,5%, МакКап ЕАД с 11,75%, Мак Към Лимитед с 11,75% и Роял Фънд България АД с 8,04%.

През септември 2011 г. компанията съобщи, че подготвя увеличение на капитала с 1 млрд. акции.

Енергони АД оказва влияние и върху отчетите на други публични дружества у нас, като изведе Енемона АД на неконсолидирана печалба през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Положителният ефект от инвестицията на Енемона АД в Енергони АД е 38,7 млн. лв., но поради различни обезценки за общо 36,3 млн. лв. Енемона не отчита значителна печалба, а само 1,9 млн. лв. за четвъртото тримесечие на 2011 г.

На 27 декември 2011 г. Енемона АД и Енергони АД подписаха Меморандум за разбирателство за установяване на сътрудничество с цел обмен на информация и опит в областта на развитието на проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Заедно с Меморандума, Енемона получи 15 млн. обикновени акции (2,73941% от капитала) на Енергони, предоставени от най-големия акционер в компанията. Акциите са прехвърлени извън регулиран пазар на БФБ.

Съгласно клаузите на сключения договор за продажба на въпросния пакет акции, Енемона има възможност да плати по номинал (1 лв.) акциите в срок до три години от придобиването им или да прехвърли собствеността им обратно след изтичането на този срок.

Акциите на Енергони АД се търгуват на БФБ-София от август 2011 г. За последните 6 месеца поскъпват с 31% до 4,05 лв. за акция и 2,2 млрд. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
olimpiec
преди 12 години
Малоумието на нашата "борса" няма край.Кво изобщо има за коментиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Това като го чуя и направо примирам от желание да си купя. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Ранкова и Мавродиев нали смятат, че са ОК...купувай народе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
sirFaith
преди 12 години
Смях ще стане, ако успеят да го добутат в някой индекс (BG40, SOFIX) и разни индексни фондове - по принуда вземат да купуват "въздух под налягане" ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Някой беше казал, че основна характеристика на капитализма е да разделя балъците от парите им. А когато и регулиращите органи странно не реагират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Отчетът е от петък късно следобяд. Кога по-рано да го видя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Вътрещаря
преди 12 години
Ами вземете ни споделете кои гении журналист го видя това чак сега. ??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още