IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохим: Предстоят още по-добри години за нашето производство

Основен принос за високите добиви в земеделието има правилното торене, посочва ръководителят на торовия завод Димитър Димитров

16:30 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Неохим Димитър Димитров. <em>Снимка: Химик Online</em></p>

Главният изпълнителен директор на Неохим Димитър Димитров. Снимка: Химик Online

Информационното издание на Неохим АД Химик Online публикува интервю на главния изпълнителен директор на компанията Димитър Димитров пред в-к „Капитал”. 

- Г-н Димитров, имахте среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Какви проблеми поставихте на срещата? 

Ние искаме да се коригира цената на природния газ, защото за нас това е основен разход. Искаме цените на природния газ да бъдат съпоставими с цените на газта на европейските пазари. Не желаем да купуваме газ на най-високи цени в Европа. Реално има страни, които са допринесли за изграждането на европейските газопроводи, те ползват някакви привилегии. Тъй като и България се намесва в международната стратегия на разпределение на газта, надяваме се и при нас да се получи намаление на цената.

"На този етап не се налага промяна на цената на природния газ. Надявам се цената да се запази и през следващата година. На по-късен период ще обявим нашите намерения как може да стане това", е заявил след срещата министър Стойнев в позиция, поместена в изданието на Неохим.

- Каква е тази година във финансово изражение за „Неохим”?

Имаме ръст на финансовите показатели през първото полугодие. За нас обаче е важно да запазим този ръст до края на годината. Надяваме се да започнем четвъртото тримесечие с добър темп и да преодолеем загубите, които бяха неизбежни през третото тримесечие - времето на капиталния ремонт в предприятието.

-  На какво се дължат добрите резултати на Неохим през тази година?

Успехът на нашето производство зависи изцяло от успешното развитие на земеделието. Ако в земеделието се подобряват нещата, подобряват се и при нас. Свързани сме и със суровината природен газ, тъй като там са основните ни разходи. Тези два фактора определят резултатите ни.

- Докъде стигна капиталния ремонт на „Неохим”, който стартира в началото на лятото?

При нас това са традиционни ремонти, които се извършват всяка година. Инвестираме около 6 млн. евро в подобрения на мощностите. Плановият ни ремонт стартира в средата на юни и ще приключи до 1 октомври. Значително е обновлението в цеха за азотна киселина. В цеха за амониева селитра ще влезе в действие автоматизирана система за мониторинг. В останалите производствени структурни звена ремонтът ще бъде  рутинен. И тази година дружеството разчита в тези ремонти най-вече на собствени сили, на назначени специално за ремонта работници, както и на няколко външни фирми.

- През миналата година инвестирахте над 10 млн. лв. в обновяване на производството. Дадоха ли резултат инвестициите?

Очакваме с всяка изминала година ефектът от инвестициите да става по-голям. Завършихме първия етап от реконструкцията на амонячното производство. Работата там ще приключи в рамките на 2-3 години. Непрекъснато усъвършенстваме, обновяваме технологията си. Смятаме, че това е ключът към успеха.

- Намалили сте износа на торове за сметка на вътрешния пазар, където продажбите Ви нарастват?

Ние сме дружество, което задоволява преди всичко нуждите на вътрешния пазар. Стремим се да отговорим на очакванията и заявките на родните земеделски производители и едва след това да разширяваме външните си пазари.  

- Как очаквате да се развие пазара на минерални торове?

Потреблението на хранителни продукти в световен мащаб непрекъснато се увеличава. Високите добиви в земеделието са много важни за цялото човечество. Основен принос за високите добиви има правилното торене. Затова смятам, че тепърва предстоят още по-добри години за нашето производство. 

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още