IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните отчети - бавно връщане към растежа

Индустриалните акции ще се представят по-добре, а банките е рано да покажат съживяването в икономиката, смята анализаторът на Елана Цветослав Цачев

15:43 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корпоративните отчети - бавно връщане към растежа

Последната седмица на октомври преминава под знака на корпоративните отчети за третото тримесечие, които меко казано не са способни да развълнуват дългосрочния българския инвеститор, пише Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД, в блога на посредника.

За мениджърите на чуждестранните фондове тези данни са част от прогнозен модел, от изпълнението на който ще зависи дали ще редуцират позициите си в конкретната българска акция.

За присъствие на спекуланти на пазар, където няма къси продажби, а спредовете са по-големи от седмичните изменения на цените, няма смисъл да се говори.

Икономическият растеж привлича чуждите капитали, но стабилността и предсказуемостта са факторите, които ги задържат тук.

Растежът на икономиката не е нещо, с което България ще може да се похвали в близките две години. Прогнозите за 2014 г. не надхвърлят 2%, като се разчита на възстановяване на износа в по-голяма степен от вътрешното търсене. Добрата новина е, че потреблението се подценява като фактор за растеж. Доказателство е развитието на електронната търговия, а ръстът в куриерските услуги е и индикатор за съвземане на вътрешното търсене, доходите и икономиката.

Спиди, единствената куриерска компания на борсата, отчете 21% повишение на приходите си за първите девет месеца на годината. Вярно е, че дружеството успява да се справи значително по-добре от икономиката и сектора през последните години. Компаниите от този сектор обичайно са изпреварващият индикатор за развитие и подсказват на инвеститорите какво и как се случва в икономиката.

Няколко български компании оповестяват всеки месец своите резултати и на практика не са изненада за инвеститорите. На графиката са представени три от тях. Монбат и М+С Хидравлик имат близки темпове на растеж за третото тримесечие, като това е съществено подобрение спрямо средното за последните две години. И двете дружества реализират почти цялата си продукция в чужбина и показват, че външните пазари за българската индустрия се подобряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още