IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колчев: Земята вече няма да поскъпва толкова бързо

Време е земята да премине в тези, които я обработват, заяви изпълнителният директор на Елана Агрокредит

11:07 | 22.11.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана Агрокредит АД. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана Агрокредит АД. Снимка: Личен архив

„Земята вече няма да поскъпва толкова бързо и времето на "купи и дръж" отмина“, заяви Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана Агрокредит АД, по време на старта с търговията на компанията на БФБ-София.

„Ние създадохме първия фонд за земеделска земя и той беше много успешен, но времето на "купи и дръж" при земеделската земя премина. Тя трябва да стане собственост на този, който я обработва, и това са фермерите, които у нас наричаме арендатори, но в Западна Европа те притежават земята“, уточни Колчев.

"Вече сме инвестирали над половината от привлечения с увеличението капитал от 4,4 млн. лв. и до края на януари планираме да пласираме целия. Вече сме в напреднали преговори за осигуряване на привлечен ресурс и след това през 2014 г. може да излезем на капиталовия пазар за второ увеличение на капитала", сподели Колчев.

„Продуктът Елана Агрокредит АД е много добър за текущата ситуация, като дава нискорисков инструмент на инвеститорите и осигурява възможност на фермерите да купят земята, която искат. Тъй като земята е наша собственост до пълното й изплащане, няма ипотеки, няма съдебни изпълнители, а тя може лесно да бъде продадена при проблеми и дружеството да получи парите си, защитавайки вложителите си“, каза изпълнителният директор.

Елана Агрокредит АД е специализирано дружество за предлагане на кредитиране чрез финансов лизинг на земеделски производители за покупка на земеделска земя.

"Очакваме ръст в цената на земята и рентите с 5-10% годишно", заяви Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана Агрокредит АД, преди увеличението на капитала.

Сред записалите увеличението от 4,4 млн. лв. нямаше вложения на пенсионни фондове, тъй като те нямат право да участват преди дружеството да се търгува на борсата.

Днес в първия ден на търговия има сделки за 1 303 000 акции при цена от 1,01 лв. за акция, което е с 1% над емисионната цена.
 

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dilov
преди 10 години
Защо да звучи смешно? Тя земята може да не поскъпва или дори да поевтинява, а даден фонд за изкупуване на земя да продължи да си увеличава капатала защото просто не спира да изкупува нова "стока".Освен това не е изключено Г-н Колчев именно поради факта, че се явява потенциален купувач на земя да се старае да повлияе на продавачите и пазара потенциално в посока спад в цените, което по принцип си е негово право, а и няма нищо лошо - това е пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
993
преди 10 години
И кво лошо има да финансираш земята на хора, които банките ги "отсвирват", а плащат рента като луди? Това е като "дали да си купя апратамент или да съм под наем" казус. Като си толкова отворен, направи си и ти такъв фонд, привлечи си ресурс и действай... Финасирането на земята е неговия бизнес, а не нейното поскъпване. Поскъпването е в интерес на тези които финансира..., защото днес си заковават цената! Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
troika
преди 10 години
За да си разширят бизнеса и да дават още повече кредити, за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още