IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН задължи акционерите на БФБ да не гласуват промяна в ръководството

Причината е, че предложенията за промени в Съвета на директорите не са направени 30 дни преди Общото събрание

11:00 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
КФН задължи акционерите на БФБ да не гласуват промяна в ръководството

Комисията за финансов надзор задължи акционерите на БФБ-София АД да не подлагат на гласуване точката за промени в Съвета на директорите на насроченото за 14 януари 2014 г. Общо събрание, съобщи БФБ-София. Забраната ще важи и за 28 януари 2014 г., ако на 14 януари 2014 г. няма кворум.

Причината е, че предложенията за промени в Съвета на директорите не са направени 30 дни преди събранието. Събранието е свикано за 14 януари, а предложенията са обявени на 17 декември 2013 г.

Основен акционер с малко над 50% от капитала на БФБ-София е държавата, като предложенията на Министерството на финансите за нови членове на Съвета на директорите са Димо Спасов, Иван Кутлов и Гергана Беремска-Караджова.

Иван Кутлов и Гергана Беремска-Караджова са предложени с писмо от Министерството на финансите с изходящ номер от 14 декември 2013 г. и входящ номер в БФБ-София от 17 декември 2013 г., тоест писмото е получено в БФБ-София след 14 декември, когато е бил последният срок за обявяване с възможност събранието на 14 януари 2014 г. да не се провали.

Димо Спасов е предложен за член на Съвета на директорите с писмо с изходящ номер на Министерството на финансите от 17 декември 2013 г. и входящ номер в БФБ-София от същия ден.  И двете писма са получени едновременно в БФБ-София, като едното е с входящ номер 8282, а другото - с 8282.

Единственият вариант за Министерството на финансите е бил да впише предложение за промяна в Съвета на директорите в Търговския регистър, като акционер с над 5% дял, като в този случай щеше да има правото това да стане до 14 дни преди датата на общо събрание, тоест до 31 декември 2013 г.

Въпреки че до 31 декември 2013 г. има още 2 работни дни (27 и 30-ти), едва ли Министерството на финансите ще се задейства и ще успее да впише допълнителна точка към Общото събрание за 14 януари 2014 г., въпреки че не е невъзможно. Традиционно Търговския регистър вписва заявленията за 3 работни дни, но за Министерството на финансите може и да направи изключение.

Понякога Комисията за финансов надзор съобщава за Принудителна административна мярка към дадено Общо събрание в последния момент. В случая КФН е реагирала доста бързо и след като БФБ-София обяви кандидатите на 17 декември, на 20 декември вече е уведомена, че има забрана за гласуване. Така Министерство на финансите ще има време да се коригира и да впише нова точка към дневния ред за 14 януари 2014 г. Също така Министерството на финансите ще научи за Закона за публично предлагане на ценни книжа, в който има определени срокове, с които МФ явно не е свикнало да се съобразява.

Ако МФ успее да впише нова точка в дневния ред до 31 декември 2013 г., това ще е пример за синхрон между 4 държавни институции и фирми – КФН (която е предупредила за пропуска спрямо ЗППЦК), БФБ-София, която бързо е публикувала забраната на КФН, МФ, което бързо е подало заявление към Търговския регистър и Търговския регистър, който бързо го е вписал. Съответно на 30 декември (последният работен ден) БФБ-София ще трябва да следи Търговския регистър и бързо да разпространи до обществеността евентуалното вписване.

Сегашният състав на Съвета на директорите е 5-членен, като в актуалния учредителен акт е записан именно 5-членен състав. Тъй като на събранието на 14 януари 2014 г. не е предвидена точка за промяна на броя на членовете, може да се предположи, че ще бъдат сменени 3-ма от сегашния състав на ръководството и само двама ще запазят позицията си.

Сегашният състав на ръководството е Асен Ягодин, Васил Големански, Иван Такев, Георги Български и Любимир Бояджиев.

Любомир Бояджиев е в ръководството като представител на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). Асен Ягодин беше изваден от ръководството на държавната Българска банка за развитие, а БФБ-София също е с над 50% държавно участие.

Едно от новите предложения за член на Съвета на директорите на БФБ-София е Димо Спасов, който от тази година е председател на Управителния съвет на Българска банка за развитие. Също от 2013 г. е председател на Съвета на директорите на Национален гаранционен фонд. Преди това е бил директор в дирекция Трежъри в Първа инвестиционна банка, директор дирекция Управление на активи в ПИБ, а също така портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт (през 2005-2006 г.) От 1999 г. до 2005 г. е работил в БНБ.

Друго предложение е Иван Борисов Кутлов. Той има 18-годишен опит в ОББ, Банкова консолидационна компания и ШЕЛ България. Той е член на СД на Българска дилърска асоциация, член на Регламентния комитет на СОФИБОР, Член на Резервния обезпечителен фонд на БНБ. В момента е началник на управление Трежъри в ОББ и член на Борда на директорите на ОББ Асет Мениджмънт АД.

Третото предложение е Гергана Чавдарова Беремска-Караджова, която от април 2013 г. до ноември 2013 г. е била изпълнителен директор на Търговска банка Д АД, а от юли 2008 г. е била член на Управителния съвет в същата банка. От 1994 до 2008 г. е работила в Министерство на финансите, като в края е била държавен съкровищник. Тя е била и член на Съвета на директорите на Централен депозитар АД от 1996 г. до 2008 г.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още