IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гено Тонев: Излизането на фонда Артио от БФБ бе рубикон за пазара

Може да приемем сегашния момент като добър за дългосрочна инвестиция, но е въпрос на рискова нагласа, смята анализаторът

18:00 | 28.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гено Тонев: Излизането на фонда Артио от БФБ бе рубикон за пазара

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,5% в днешната сесия до ниво от 549,16 пункта при оборот от 566 хил. лв.

Това е четвърта поредна позитивна сесия за индекса, през която той е нараснал с 3,4%. От началото на седмицата SOFIX е на плюс 1,1%, а от началото на годината ръстът достига 11,7% след 42% през миналата.

BGBX40 се покачи с 0,3% до 109,90 пункта, BGTR30 отстъпи с 0,2% до 386,28 пункта, а BGREIT спадна с 0,7% до 89,33 пункта.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 2,005 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Софарма имоти АДСИЦ (-0,4%) – 716 хил., ДФ Селект Баланс (+3,4%) - 350 хил. и Химимпорт (+1,6%) – 134 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 59 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 33/20, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст, освен дяловете на ДФ Селект Баланс, са акциите на Проучване и добив на нефт и газ (+2,9%), Зърнени Храни България (+2,9%) и Албена Инвест Холдинг (+2,9%), а с най-голям спад са книжата на Енергони (-17%), Свилоза (-7,5%) и Синергон Холдинг (-5,1%).

От началото на годината до миналата седмица акциите на Свилоза се изстреляха с 86%, но от началото на тази седмица губят 14%. 

„При Свилоза може би става дума за корекция, но може и да се заличи големият ръст напоследък. Тази позиция привлече спекуланти заради ликвидността си. Акциите на Юрий Гагарин задържаха ръста от 8,8% спрямо миналата седмица“, заяви за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

„Нашият пазар изостана от развитите, някои от които се върнаха на предкризисните нива. Фундаментално пазарът ни продълава да е много ниско и догонването ще се случи в следващите няколко години, така че може да приемем сегашния момент като добър за дългосрочна инвестиция, но е въпрос на рискова нагласа.

Миналата година ръстът бе концентриран в по-тесен кръг компании, а през тази по-изостаналите дружества наваксват, така че едва ли ще видим резки ръстове занапред, а по-скоро по-умерени и разтегнати във времето. Повратната точка за пазара всъщност бе 2011 г., когато АДСИЦ посяха рисковия апетит, 2012 г. бе смесена, а през 2013 г. оптимизмът се възстанови.

Един от основните индикатори, че пазарът премина рубикон, бе окончателното излизане на фонда Артио, който натискаше цените по време на дългото си изтегляне. При липсата на голямо предлагане лесно се заражда надеждата, а впоследствие и алчността. Очаквам следващите месеци и години като цяло да са добри, стига да няма напомпване на цени, което да привлече горещи пари, които могат да навредят.

Наблюдава се, че се включват доста посредници (сред които и банки), които в миналото обслужваха чужди инвеститори. Нормално е чуждите инвеститори да обърнат поглед към нашия пазар, но това няма да са големите фондове. Положителен сигнал е и приватизацията на БФБ (на някои далеч по-опитен), която издава желание на държавата за развитие на капиталовия пазар“, коментира Гено Тонев.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
Батя
преди 10 години
Е имаше и още по-удобни моменти за дългосрочни инвестиции на БФБ, но на някой им трябваха близо две години за да загреят това!Нищо, по-добре късно, отколкото още по-късно или пък твърде късно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още