IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара планина Холд утрои печалбата през последното тримесечие

Инвестициите на холдинга през тази година ще се повишат с 3% до над 21 млн. лева

15:13 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стара планина Холд утрои печалбата през последното тримесечие

Консолидираната печалба на Стара планина Холд за четвъртото тримесечие на 2013 г. се е утроила на годишна база до 1,605 млн. лв. след увеличение на приходите от продажби с 16% до 44,087 млн. лв., показа отчетът на холдинга, публикуван чрез Бюлетин Investor.bgЗа цялата минала година печалбата нараства с 20% до 6,294 млн. лв. след повишение на приходите от 9,1% до 178,862 млн. лв.

Четвъртото тримесечие на 2013 година показа резултати, по-високи от прогнозираните. Тези резултати са в пряка зависимост от процесите на икономиката в еврозоната, която показа ръст на доверието в бизнес климата за трети пореден месец, се казва в междинния доклад за дейността на Стара планина Холд.

Въпреки негативните очаквания за машиностроенето и нулевия ръст за производството на машинни елементи през последното тримесечие на 2013 година, прогнозите на EUROFER за по-сериозни ръстове през цялата 2014 година са изпълнени с допълнителен оптимизъм, който според нас има реално покритие и умереното възстановяване е в ход.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В края на миналата година ние прогнозирахме, че консолидираните приходи от продажби на продукция през 2014 година ще достигнат 183 млн. лева. Първостепенна задача и през 2014 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на новите пазари. Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество и къси срокове на доставка. Предвиждаме цените на основните суровини да останат стабилни, без съществени изменения. Същевременно всеки позитивен сигнал от пазара ще бъде използван като мотив за тяхното повишение.

Предприятията ни планират инвестиции, които да доведат до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица. Инвестициите в цялата група на Стара планина холд АД през 2014 година ще бъдат над 21 млн. лева, което е с 3% повече от 2013 година.

Планираните инвестиции в основната си част са за модернизиране на производствените мощности, както и за развитие на организационния капацитет и човешките ресурси в дружествата. Над 8% от инвестициите са в сферата на социалните дейности. Предприятията ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми.

Условията за бизнес все още остават трудни и нашите предприятия полагат много усилия за запазване нивата на заетост. През 2013 година броят на наетите лица е увеличен само с 0,4%, като ръстовете на продажбите са постигнати с по-висока производителност на труда, която бележи ръст от 8,5% в сравнение с 2012 година, а това съответно се отразява и на възнагражденията на заетите лица в групата на Стара планина холд АД.



Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още