IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес с 5% ръст на продажбите и 174 хил. лв. печалба за тримесечието

Тенденцията за увеличение на разходите за производство е овладяна, а продажните цени се запазват, посочват от компанията

11:36 | 30.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фазерлес с 5% ръст на продажбите и 174 хил. лв. печалба за тримесечието

Фазерлес АД 

Свързани компании:

 отчита нетна печалба от 174 хил. лв. за първото тримесечие след само 4 хил. лв. преди година, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ. Приходите от продажби за периода се повишават с 5,1% на годишна база до 3,788 млн. лв.

Нормалните за Фазерлес сезонни затруднения през първото тримесечие на всяка година, дължащи се на тежките зимни условия, бяха твърде краткотрайни и не оказаха негативно влияние върху дейността на дружеството, се казва в междинния доклад на компанията.

Доставките на основната суровина – технологична дървесина и дървесни отпадъци не бяха ограничавани и в края на периода складовете за суровина са пълни. Подобрените търговски условия и благоприятното време се отразиха положително върху производството, което отчита ръст за тримесечието от 16% на годишна база, отчита дружеството.

Тенденцията от 2011-2012 г. за ръст на разходите за производство, особено за основната суровина – дървесината, е овладяна и независимо, че продажните цени се запазват, отчитаме положителна тенденция за рентабилността. В ход е изпълнение на заложената в бизнес плана инвестиционна програма, като задачите са насочени основно към намаляване на производствените разходи

Средносписъчният персонал през първото тримесечие е намалял с 6,5% на годишна база до 246 души, което при ръста на производството с 16% води до увеличаване на производителността му с 24%, отбелязват от Фазерлес.

Дружеството поддържа традиционно висока финансова стабилност, гарантирана от независимостта му от банкови кредити за оборотни средства, се казва в доклада за дейността. Като непредвидими рискови фактори се посочват ситуацията в Украйна, действията на държавата като монополист при електроенергията и дървесината, цените на материалите и енергийните ресурси и дейността на конкуренцията. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Собственият капитал на компанията към края на март е в размер на 22,980 млн. лв., спрямо 22,806 млн. лв. преди година. Текущите активи са 11,610 млн. лв., а текущите пасиви – 1,205 млн. лв., или положителен оборотен капитал от 10,405 млн. лв. (9,865 млн. преди година).

Нетекущите пасиви към края на март са 787 хил. лв. (805 хил. година по-рано). Разходите за лихви за тримесечието са 3 хил. лв., спрямо 4 хил. преди година.

На Общото събрание на дружеството, насрочено за 12 юни, Фазерлес ще гласува за дивидент от 1 лв. на акция. Общата сума за дивиденти възлиза на 515 хил. лв., което представлява 75% от нетната печалба на компанията за миналата година в размер на 684 хил. лв.  

Акциите на Фазерлес поскъпват с 31% от началото на годината и с 71% за последните 12 месеца до 49,50 лв. за брой и 25,5 млн. лв. пазарна капатаитализация. Акционери с над 5% в компанията към 31 март 2014 г. са Фазеринвест с 58,59% и Leo Overseas Ltd с 9,16%.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 10 години
Мерси! :) Коригирахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
SOFIX
преди 10 години
В края на материала има грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още