IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана Агрокредит АД е купило 5 510 дка земя при средна цена от 774 лв./дка

За първото тримесечие сделките са с 3 214 дка земеделскса земя, които биват в един и същ момент купувани и отдавани на лизинг

10:47 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Елана Агрокредит АД е купило 5 510 дка земя при средна цена от 774 лв./дка

Елана Агрокредит АД 

Свързани компании:

 е финансирало покупката на 5 510 дка земеделска земя до март 2014 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. За първите три месеца на годината сделките са за 3 214 дка земеделскса земя. Общата стойност на финансираните имоти е 4 265 122 лв. при средна цена на декар от 774,06 лв.

Данните са от междинния доклад и вероятно включват и договорените сделки. В баланса на дружеството вземанията по финансов лизинг са за 3,12 млн. лв. към 31 март 2014 г., а паричните му средства са за 2,2 млн. лв. при общи активи за 5,8 млн. лв.

Към 31 март 2014 г. дружеството има получени аванси за 659 хил. лв., явно предварителни плащания по договорени сделки със земеделска земя.

Печалбата на Елана Агрокредит АД е 45 хил. лв. за първото тримесечие на 2014 г., след печалба от 8 хил. лв. за 2013 г.

Собственият капитал е 5,12 млн. лв., след като с увеличение на капитала бяха привлечени 4,4 млн. лв.

През миналият месец ЕБВР отпусна 5 млн. евро на Елана Агрокредит АД за съфинансиране развитието на пазара на земеделска земя в България.

Фирмата предлага дългосрочни договори за финансов лизинг на земеделските стопани, които искат да придобият земя. Частната собственост се очаква да доведе до по-нататъшни инвестиции, които да модернизират сектора и да подпомогнат устойчивото използване на земята, посочват от ЕБВР.

Селското стопанство продължава да е важен сектор, като значението му за българската икономика нараства. Секторът играе и ключова роля в развитието на селските райони, осигуряването на източник на доходи, както и инвестиции по веригата на добавената стойност.

Българската селскостопанска продукция и преработените селскостопански стоки се радват на международно признание, но въпреки това само 23 на сто от обработваемата земя в момента е собственост на земеделски производители, допълват от ЕБВР. Останалата част принадлежи на физически лица, институционални инвеститори, общините и държавата.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Тази структура не е благоприятна за устойчиво използване на земята и задържа инвестициите, които ще доведат до модернизиране на селскостопанския сектор, подчертават от финансовата институция.

Повечето договори са за срок от 10 години при фиксиран лихвен процент (10%) и погасяване чрез анюитетни вноски. Всички плащания ще бъдат правени на 15 септември в следващите години. Всички дължими плащания на 15 септември 2013 г. са платени в срок.

Лихвата по договора за кредит с ЕВБР е тримесечен EURIBOR плюс 5%, като ЕБВР има право да фиксира лихвения процент, ако тримесечният EURIBOR надвиши 0,75%. Срокът е 8-годишен.

Елана Агрокредит АД е финансирала покупки на земеделски земи в 12 области, като досега няма сделки в областите Видин, Враца, Русе, Търговище, Бургас, Габрово, Ловеч, София и Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Пловдив.

Акциите на Елана Агрокредит АД бяха издадени при цена от 1 лв. за брой, като средната цена от началото на борсовата търговия е 1,01 лв. за акция, или с 1% над емисионната. В края на търговската сесия в четвъртък имаше оферти купува на ниво от 0,993 лв. и продава на 1,019 лв.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още