IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ събраха 135 хил. лв. през кратката работна седмица

Ангелчев и Илиев продължават с разглеждането на постъпващите възражения спрямо изготвения списък на предявените към банката вземания

11:58 | 28.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

135 220,44 лв. са постъпили по сметките на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от синдиците правни действия по събиране на вземания през отминалата, кратка работна седмица. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 18-24 септември, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

114 332,42 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 20 410,29 лв. - от физически лица, а 477,73 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“. Отново в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.

Синдиците акцентират и върху изпратените отговори до министъра на финансите Владислав Горанов с копие до ФГВБ във връзка със запитване на един народен представител относно изпълнението на договор за услуги, по който КТБ е страна, и във връзка с питане от няколко народни представители относно напредъка по оспорване на извършените прихващания с активи на банката.

Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, не става ясно кои са народните представители, но още в петък самият финансов министър посочи, че става дума за питане на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Освен това те са предприели действия за приемане на архива от финансовите центрове на банката в централния архив и продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници.

Синдиците на КТБ продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Ангелчев и Илиев разглеждат и постъпващите възражения спрямо изготвения списък на предявените към банката вземания с оглед съставянето на списък на кредиторите, които не са съгласни с документа. Физическите и юридическите лица могат да направят това с оглед на разпоредбите в Закона за банковата несъстоятелност, според които в 14-дневен срок от обявяването на списъка в Търговския регистър всеки вложител, друг кредитор или един или повече акционери, които притежават общо не по-малко от 25 на сто от всички акции с право на глас в банката, могат да направят писмено възражение пред синдиците срещу прието или неприето в списъка вземане.

В своя седмичен отчет пред Ангелчев и Илиев международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, посочва, че продължава да работи с екипа на синдиците по съставянето на стратегии за предприемане на конкретни действия за възстановяване на дължимото на банката.

Друга информация, поместена на сайта на ФГВБ, разкрива, че към 25 септември включително 109 785 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в общ размер на над 3,655 млрд. лв. 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Добре, че все пак събират нещо. Дано от всички събрани пари да има и от онези с калпавите обезпечения. Ако са само от редовните платци, няма да никак добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Не са много, но поне се опитват. Аз лично съм оптимистка, че могат да съберат поне 2 млрд. лв. Стига да има желание и повече твърдост в действията им. Друг проблем е обаче, че всеки път като се опитат да осребрят реални активи и започват да се включват лакеите и пионките на Цветан Василев Вера Ахундова и сие и започват да блокират работата им и да обжалват в съда всичко. Това забавя процедурата и то с години. Да видим дали държавата ще покаже твърдост и най-после ще изиска екстрадацията на Василев, за да го изправи пред съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още