fallback

Alix Partners предаде доклада си за КТБ на синдиците

Росен Ангелчев и Лазар Илиев разполагат с един месец, за да анализират съдържанието му, което е в значителен обем, и да предприемат действие по конкретни казуси

19:27 | 02.10.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на Корпоративна търговска банка (КТБ), е готова с доклада за своята дейност.

Синдиците на изпадналия в несъстоятелност трезор разполагат с един месец, за да анализират съдържанието му, след което ще могат да изискват допълнителна и уточняваща информация относно начините за действие по конкретни казуси. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 28 септември-2 октомври, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Докладът на Alix Partners, който включва предложения за събиране на вземанията на банката, е в „значителен обем“, пише в седмичния отчет.

Отделно, синдиците са изпратили до ФГВБ копие на работния вариант на доклада, изготвен от наетата компания, която трябваше да оцени вещите и имуществените права от масата на несъстоятелността на КТБ.

В периода 25 септември-1 октомври по сметките на трезора от предприети действия по събиране на вземания са постъпили 534 712,70 лв. 347 484,79 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 90 857,74 лв. са от физически лица, още 28 952,48 лв. са вземания от лихви по държавни ценни книжа, а 67 417,68 лв. са класифицирани в графа „Други“.

Освен това синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Ангелчев и Илиев разглеждат и постъпващите възражения спрямо изготвения списък на предявените към банката вземания с оглед съставянето на списък на кредиторите, които не са съгласни с документа. Физическите и юридическите лица могат да направят това с оглед на разпоредбите в Закона за банковата несъстоятелност, според които в 14-дневен срок от обявяването на списъка в Търговския регистър всеки вложител, друг кредитор или един или повече акционери, които притежават общо не по-малко от 25 на сто от всички акции с право на глас в банката, могат да направят писмено възражение пред синдиците срещу прието или неприето в списъка вземане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
fallback