fallback

ПИБ върна още 100 млн. лв. от държавната подкрепа

Остават 350 млн. лв. до пълното изплащане на подкрепата, които са дължими до края на май 2016 г.

16:56 | 02.02.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор

„Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ) върна предсрочно през януари нови 100 млн. лв. от държавната подкрепа, съобщиха от банката. Това е станало ясно на проведената на 1 февруари среща между ръководството на ПИБ в лицето на Васил Христов, главен изпълнителен директор, Димитър Костов, главен директор „Риск”, и Живко Тодоров, главен финансов директор, и миноритарни акционери.

След като през 2015 г. банката предсрочно погаси 775 млн. лева, в това число 25 млн. лв. лихви, Васил Христов изтъкна, че през януари 2016 г. предсрочно са погасени нови 100 млн. лв., а остатъкът от 350 млн. лв. до пълното изплащане на държавната подкрепа, който е дължим до края на май 2016 г., ще бъде обслужен по същия начин. 

Специален акцент по време на срещата е бил проектът за подобряване на корпоративното управление и управлението на риска в банката, осъществен съвместно с Международната финансова корпорация (IFC). Изпълнението съвпада с поетите от ПИБ ангажименти във връзка с плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия.

В края на 2015 г. ПИБ прие нова организационна структура, която отговаря изцяло на изискванията на Европейската комисия и отразява препоръките на Международната финансова корпорация.

Ръководството на банката е посочило, че няма притеснения за предстоящия преглед на качеството на активите, защото в голяма степан ПИБ вече е преминала такъв през 2014 г., преди изготвяне на плана за преструктуриране.

По време на срещата присъствалите миноритарни акционери са имали възможност да обсъдят с ръководството на банката важни за тях теми. Васил Христов е изразил намерението на ръководството на ПИБ да се засили диалогът с миноритарните акционери.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 03.09.22 г.
fallback