IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ променя организационната си структура

Банката въвежда функцията на главен изпълнителен директор и назначава главен директор по риска и главен директор по съответствията

09:57 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПИБ променя организационната си структура

Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) извърши промени в организационната си структура. Третата по големина на активите кредитна институция у нас въвежда функцията на главен изпълнителен директор и назначава главен директор по риска и главен директор по съответствията, съобщават от банката, чиито акции се търгуват на БФБ.

Васил Христов ще бъде главен изпълнителен директор на ПИБ, Димитър Костов ще бъде главен директор по риска, а поста главен директор по съответствията заема Светозар Попов.

Успоредно с одобрените промени в организационната структура Димитър Костов, Васил Христов и Светослав Молдовански са преизбрани за членове на Управителния съвет за нов мандат и те, заедно с Мая Ойфайлош, остават изпълнителни директори.

Освен това главният финансов директор на ПИБ Живко Тодоров става член на УС. Досегашните членове Ивайло Иванов, Мариана Саджаклиева, Милка Тодорова и Чавдар Златев ще бъдат освободени. Те, заедно с изпълнителните директори на банката, ще бъдат членове на новосъздадения Ръководен комитет, който ще се занимава със стратегически въпроси и въпроси от дейността на бизнес звената в банката, за които те отговарят, посочват от ПИБ в съобщение до борсата.

Новата структура отговаря на изискванията на Европейската комисия (ЕК) и отразява препоръките на Международната финансова корпорация (МФК) към Световната банка, поясняват от банката.

Промяната идва пет месеца, след като през юни 2015 г. ПИБ включи нов независим член на Надзорния съвет в лицето на Юрки Коскело, който е заемал редица ръководни постове в МФК.

Главният директор по риска и главният директор по съответствията ще отчитат своята дейност пред Комитет по риска към Надзорния съвет на трезора.

От банката припомнят, че през 2014 г. са поели ангажимент пред ЕК за по-нататъшно усъвършенстване на корпоративното управление и управлението на риска и че с помощта на МФК са разработили конкретен план за още по-голяма прозрачност и ефективност, насочен към клиентите и миноритарните акционери.

„Един от основните елементи в плана на банката е утвърждаването на нова и модерна организационна структура, както и назначаването на главен директор по риска и главен директор по съответствията. Тяхното включване се прави с оглед постигане на повече независимост и на прозрачност в съответствие с утвърдените световни практики на Международната финансова корпорация към Световната банка и Европейската комисия“, пише в прессъобщението на ПИБ.

През 2010 г. банката сключи договор с МФК за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление и през 2012 г. създаде нови комитети към Надзорния съвет - Главен комитет, Комитет по риска и Комитет по възнагражденията, в съответствие с Насоките за вътрешно управление на Европейския банков орган (ЕБО).

През април 2014 г. Първа инвестиционна банка изиска повторна оценка на направените вече промени за усъвършенстване на своето корпоративно управление. Оценката бе завършена в края на май 2014 и отново със съдействието на МФК бе разработен детайлен план.

През деветмесечието на 2015 г. банката спечели 9,952 млн. лв., което е с 59% по-малко спрямо същия период на миналата година, показват надзорните отчети на Българска народна банка. Активите на ПИБ растат с 4,4% на годишна база до 8,775 млрд. лв., а нетният лихвен доход – с 2,6 на сто до 184,8 млн. лв.

От началото на годината акциите на ПИБ поевтиняват с 25,32% до 2,091 лв. за брой и 230 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още