IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши удължаване на ликвидната подкрепа за ПИБ до май 2016 г.

Независим експерт на Комисията ще наблюдава плана за преструктуриране на финансовата институция

14:22 | 25.11.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК разреши удължаване на ликвидната подкрепа за ПИБ до май 2016 г.

Европейската комисия разреши днес на България да удължи срока на предоставянето на ликвидна подкрепа за Първа инвестиционна банка (ПИБ) до 28 май 2016 г. Според комисията това отговаря на изискванията за държавна помощ на банките. 

Същевременно обаче се поставят редица условия пред финансовата институция. Банката вече е върнала на бюджета 300 млн. лв. от предоставените ѝ 1,2 млрд. лв. През следващите 18 месеца на ПИБ ѝ се забранява да изплаща дивиденти, както и да придобива предприятия и да използва агресивни търговски практики. 

В същото време независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Европейската комисия. 

„Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията“, обяснява комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Българската страна отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ през юни 2014 г. вследствие на масовото теглене на ликвидност от българските банки през юни 2014 г. Държавата отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от ЕК, припомниха от Брюксел.

Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит бе с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. Затова страната ни подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който обаче вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца, става ясно от съобщението на комисията. 

Сега комисията стига до извода, че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

ЕК е установила, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката. Според ЕК пълно връщане на депозита сега може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България. Поради тези причини ЕК е одобрила  ликвидната подкрепа за ПИБ от 900 млн. лева да бъде до 28 май 2016 г.

В съответствие с условията за получаване на държавна помощ на 12 ноември 2014 г. ПИБ изпрати на ЕК финалната версия на плана си за преструктуриране. Според него банката поема ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати. Българските власти са представили и набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска.

От Брюксел напомнят, че по размер на активите ПИБ е третата по големина банка у нас след „Уникредит Булбанк“ и ДСК. Към 2013 г. общият размер на нейните активи е 8,7 млрд. лева. Дейността на ПИБ е съсредоточена предимно в България, като банката също така осъществява малка дейност в Кипър и Албания.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
kalata
преди 9 години
И може да се каже, че *** вече е част от Европейския банков съюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 8
marto76
преди 9 години
Добра новина! Ако не се бъркам, *** са първата банка в България с подобен Надзорник, който е определен от Европейската комисия, което е похвално - отново са първи в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 9
Rusko
преди 9 години
Ето и Европейската Комисия потвърждава, че всичко с банката е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 8
Людени
преди 9 години
Да не го забравяме, че *** получава "подкрепа" за втори път през последните години !! Нищо ново не е НАУЧЕНО !.... и го имаха късмета да са ВТОРИ, иначе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
Mr_crash
преди 9 години
Докато има кой да ми дава пари назаем, и аз ще плащам лихви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
Gocko
преди 9 години
Сега какво ще кажат подставените лица на Цветан Василев и псевдо либерал-природозащитниците че ЕК е купена или какво. *** няма структурен проблем и това е ясно.Но сега всички мерзавци дружно ще обвинят ЕК може би но те живеят с жалката си клета душица на гърба на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
Ти пак си компетентен, както винаги нали?А да ти е минало през ума, че *** си плаща лихвите на тази ликвидна подкрепа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 16
studioaa
преди 9 години
Цената на тази банкова помощ ще излезе към 100-150 млн. лева под формата на лихви, платени от всички нас в най-добрия случай. Кой ще ги плаща обаче??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Между държавна подкрепа и държавна подкрепа има разлика! Ако кредитният портфейл на банката е ок и проблемът е само временна ликвидно поради липса на доверие е много по добре държавата да осигури тази ликвидност! Примерите от САЩ показаха, че в такива случаи данакъплатците дори могат и да печелят! В случая с *** не знаем каква е цената на ликвидната подкрепа, но е нормално да е по висика от лихвите, които плаща държавата по средносрочните ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Лихвите по кредита са нищожни особено спрямо потенциалните загуби при фалит на банка! КТБ не я спасиха, но държавата пак трябва да тегли заем за да попълва фонда за защита на влоговете и загубите на държавните фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още