IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арко ФНИ чака одобрение на проспекта за увеличение на капитала с до 30 млн. лв.

Най-новият АДСИЦ на БФБ ще започне срещи с потенциални инвеститори евентуално през май, а за успех се залага поне една трета от емисията

12:14 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Васил Големански от БФБ, Стоян Николов от ПФБК, Ясна Божинова от Arco Real Estate и Ивайло Мишев от Арко ФНИ. <em>Снимка: Арко ФНИ АДСИЦ</em></p>

Васил Големански от БФБ, Стоян Николов от ПФБК, Ясна Божинова от Arco Real Estate и Ивайло Мишев от Арко ФНИ. Снимка: Арко ФНИ АДСИЦ

Арко Фонд за Недвижими Имоти АДСИЦ очаква одобрение на проспекта за увеличение на капитала с до 30 млн. лв., който е внесен за разглеждане в Комисията за финансов надзор (КФН) в петък, 15 април. Това стана ясно по време на официалния старт на търговията с книжата на най-новото акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) на Българската фондова борса (БФБ).

Представителят на Арко Фонд за Недвижими Имоти АДСИЦ Ивайло Мишев би камбаната на борсата и отбеляза началото на търговията с емисията акции на дружеството, с които до 11:30 часа все още няма сделка.

Той очаква проспектът да бъде одобрен до месец май, когато ще започнат и срещите с български частни и институционални инвеститори (пенсионни и инвестиционни фондове) с цел привличане на около 30 млн. лв.

По думите на Мишев с набраните средства Арко ФНИ ще инвестира в големи проекти, изискващи поне 5 млн. евро собствен капитал. Именно и такъв минимален праг за успех на предлагането е заложен, а именно - една трета от емисията.

„В момента има много фондове на борсата, но много от тях са неактивни. Нашата цел ще е да сме един от активните. Надяваме се, че за капитала, който търсим да съберем, ще намерим инвеститори, които ще ни се доверят. Желанието ни е да създаваме предимно жилищни проекти, като наблягаме на цялостна завършена среда. А това изисква по-голяма капиталова база“, коментира Мишев след официалния старт на търговията.

Той поясни, че компанията набляга на проекти с по-голяма разгъната застроена площ (РЗП) – над 15 хил. кв. м РЗП, а при проекти, които генерират парични потоци – над 7 хил. кв. м РЗП. Фокусът ще бъде в перспективни квартали на София, в които търсенето е голямо, но компанията вижда потенциал и в Пловдив, Варна и Бургас.

„Обикновено се насочваме към средния и високия клас. По-крайни квартали с по-ниски продажни цени не са в нашия фокус, поне на този етап, въпреки че това е друга ниша, в която някой ден може да се насочим“, допълни Мишев и коментира, че една от причините за създаване на АДСИЦ-а са ниските лихвени проценти, заради които много инвестиции се насочват към пазара на недвижими имоти.

„Миналата година пазарът за недвижими имоти, след една доста тежка криза, започна леко да се възстановява, което представлява интерес за инвеститорите. По този начин Арко ще бъдат първите след кризата, които ще излязат на пазара с фонд за недвижими имоти“, коментира изпълнителният директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД и изпълнителен директор на Централен депозитар АД Васил Големански.

Той се надява и други дружества да последват АДСИЦ-а, като допълни, че с него общият брой на дружествата със специална инвестиционна цел от сектора на недвижимите имоти, които се търгуват на Основен пазар на БФБ, възлиза на 14. Пазарната им капитализация пък се равнява на малко над 555 млн. лв., като през първото тримесечие на 2016 г. единствено този сегмент отбеляза растеж.

Управителят на инвестиционния посредник, който движи предлагането - Първа финансова брокерска къща, Стоян Николов заяви, че фондът е първият за жилищни сгради на борсата, защото на нея са листнати такива, които инвестират в земеделска земя и офис площи.

Учредител и основен акционер на Арко ФНИ АДСИЦ е естонската компания Arco Vara, която е публична компания в Естония и присъства на българския пазар на имоти от 2006 г. В интервю за Investor.bg председателят на Борда на директорите на Арко ФНИ АДСИЦ и главният изпълнителен директор на Arco Vara Тармо Силд каза, че се планира 10% вътрешна норма на възвръщаемост, но се очаква и поне 20% на база минали проекти.

Свързани компании:

БПД Индустриален Фонд за Недвижими Имоти АДСИЦ(BPD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още