IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският инвеститор - галеник на съдбата или не?

Няма дефиниция за добра инвестиция, коментират финансови експерти

14:51 | 03.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестирането е задължителен процес в управлението и съхраняването на парични средства. Инвестициите на капиталовите пазари са податливи на същите цикли, като всички финансови инструменти. Периоди с висока доходност се редуват с такива  с по-ниска. Това налага избягването на крайни и радикални определения коя е най-добрата инвестиция, защото тя винаги е в контекста на икономическата конюнктура. Човек трябва да е наясно с тази цикличност на икономиката и да не робува на дадена инвестиция. 

Този съвет даде главният финансов анализатор на „Делтасток“ Стоян Михайлов по време на семинар на тема „В какво да инвестираме през 2018 г.“. 

По думите му човек трябва да подхожда диференцирано и да е склонен да променя нагласите си според настоящата ситуация.

„Диверсификацията е задължителна. Винаги да разпределяш риска, така че да ти носи доходност. Кризи винаги има, които водят до някакъв вид пазар“, допълни Георги Иванов, инвестиционен консултант „Управление на активи“.

Според финансистите в момента се намираме в еуфоричен пазар.

"Десетилетието след 2000 г. като цяло беше проблемно, защото имаше 20-годишен възходящ тренд на всички пазари. Крахът на борсите се случи за първи път в историята на някои инвеститори, а отрезвяващият период след този крах продължи 9 години. Затова човек винаги трябва да живее с убеждението, че няма абсолютни правила в инвестирането“, обясни Михайлов.

Според Иванов в България инвеститорите до голяма степен са „галеници на съдбата“. Той даде за пример цените на облигациите, които през последните 20 години непрекъснато се покачват, изключвайки няколко момента на кризи в зависимост от политическите колебания.

Импровизирана анкета сред участниците в семинара показва, че депозитите и недвижимите имоти продължават да са основните места, в които хората инвестират парите си.

„Депозитите и недвижимите имоти са плод на историческото влияние върху нашето инвестиционно съзнание. Причината за продължаващата популярност на депозитите е усещането за сигурност, но все повече инвеститори ще изтеглят средствата си от банковата система при нулева доходност“, прогнозира  Михайлов. От друга страна, той посочи, че недвижимият имот е една от най-нисколиквидните инвестиции.

Според голяма част от  участниците в семинара инвестицията в криптовалути е бъдещето. „Това е млад пазар, който носи със себе си позитиви, но и негативи, защото ниската му ликвидност причинява волатилност“, обясни Андрей Стойчев, главен дилър на Делтасток. Според него с навлизането на повече пари в този пазар,  волатилността ще се успокои.

В същото време близо 20% от участниците са инвестирали в договорни фондове.

Управляваните пари от взаимните фондове са в солиден размер от над 1 млрд. лв., но път за развитие има, коментира Иванов, давайки за пример Румъния, където управляваните средства от фондовете са близо осем пъти повече. Причината според него е, че хората у нас отскоро възприемат взаимните фондове като ниша за инвестиции. С разширяването на инвестиционната култура според експерта и интересът към тях ще се засили.

По отношение на географските ширини на инвестициите инвестиционният консултант обясни, че цикълът на развитие на еврозоната не е прехвърлил развитието си и е далеч от спада. По думите му 90% от успеха на всеки един портфейл се дължат на правилното разпределение на активите в него.

Той посъветва при избора на фонд за инвестиция да се гледа не само дохода, а и стандартното отклонение на този фонд, защото то показва дали този фонд е рисков, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още