IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX записа най-големия си дневен спад от година

Всички компании от състава му понижиха цената на акциите си

19:05 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Отрицателният тренд на Българската фондова борса (БФБ – София) продължава, като основният индекс SOFIX записа най-големия си дневен спад от една година насам.

Индексът на 15-те компании с най-висока ликвидност SOFIX записа спад от 2,24% и затвори на ниво от 652,55 пункта. Това е най-голямото дневно понижение на основния индекс от почти една година. На 9 ноември 2016 г. SOFIX отписа повече от стойността си – цели 4,57%, но тогава беше на ниво от 532,670 пункта. По време на сесията всички компании от състава на индекса понижиха цената на акциите си, като най-голям спад записа Софарма, чиито акции поевтиняха с над 5%.

Червената вълна заля борсата в деня, в който борсово търгуваният фонд (ETF) за Sofix на Експат Асет Мениджмънт ЕАД съобщи, че е получил регистрация от германския регулатор BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) за публично предлагане на дяловете на фонда в Германия.

Това е една от необходимите стъпки по пътя към регистрацията на инструмента за търговия на Frankfurt Stock Exchange, посочва се в съобщението.

Припомняме, че Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF в началото на годината получи регистрация от британския финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA) за предлагане на пазара във Великобритания. Продължава процедурата за листването на ETF-а на Лондонската борса. Във вторник БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF остана шести по ръст – с близо 2%.

На червена територия бяха и другите индекси на БФБ. По-широкият BGBX40 се понижи с 1,85% до 128,06 пункта, секторният BGREIT отписа 0,79% до 113,59 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 1,09%.

Оборотът на регулиран  пазар е по-висок от този в последните няколко сесии – в размер на 1,42 млн. лв., но ръстът е за сметка на спада в цените.

Сред борсовите участници започват да се прокрадват хипотези какво движи пазара в посока надолу, като част от тях не изключват и политическо влияние.

„Колкото повече медийното пространство се запълва с ненужни и безпредметни теми, толкова повече замръзва пазарната активност. Тя е обратно пропорционална на това и крайният резултат е липса на всякаква активност“, заяви пред Investor.bg главният брокер на „София интернешънъл секюритиз“ Галина Зайцева.

Тя коментира и дългоочакваната новина за започването на търговията на държавни ценни книжа, което официално ще бъде факт от 1 ноември.

"Новината е положителна и за посредниците, макар по-големите играчи да са банките. Положителен е за мен изпълненият ангажимент - "зададено-свършено". Обещанието беше спазено, което е добър индикатор", заяви тя.
От борсовия оператор уточниха, че предмет на търговия са всички емисии, търгувани на вътрешния пазар. Очакванията на оператора са да има интерес към инвестициите в ДЦК.

Междувременно поглед към компаниите на БФБ – София показва превес на губещите във вторник с 39 дружества, които понижават цената на акциите си. Само 10 компании отчитат ръст, а при други четири цената остава без промяна.

Най-губещото дружество е ЕМКА, като акциите й поевтиняха с 10,6% до 3,13 лв. Базираният в Севлиево производител на кабели отчечте през третото тримесечие на 2017 г. 25% спад на брутната печалба на годишна база до 669 хил. лв. Въпреки това заради силното първо полугодие (ръст на печалбата със 153%) цялото деветмесечие приключва с 44% ръст на брутната печалба до 3,19 млн. лв.

От страната на губещите са Корадо – България със спад в цената от 6,5% и Софарма с понижение от 5,1%. Фармацевтичната компания отчете най-висок оборот от 425,9 хил. лв.

Най-печелившата компания е Проучване и добив на нефт и газ с ръст от 3% в цената на книжата, следвана от Зърнени храни България с повишение от 2,8%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още