IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР и БФБ подкрепят концепцията на Горанов за „спящите акции“

От банката са убедени, че стратегията може да доведе до значителни ползи за титулярите на съответните сметки

14:46 | 13.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парадоксът се състои в това, че малкото учредители фондове, които са създали стойност за вложителите си, вместо да ги източат, като "Стара планина холд" АД (приватизационен фонд Централен) да бъдат наказани. Наказанието ще бъде под формата на това боновите книжки да влязат във специален инвестиционен фонд, който да стане основен акционер в развитите фондове (както и в източените фондове, но там стойността е 0 лв.).

Според експертите на банката проблемите могат да бъдат избегнати, ако се изменение на настоящото предложение чрез установяването на механизъм за компенсиране на неучаствалите титуляри на сметки. „Може да се предвиди, че след изтичането на петгодишен или друг установен в специалния закон срок за участие, дяловете на пасивните притежателите на „спящи сметки“ в създадените инвестиционни фондове ще подлежат на задължително обратно изкупуване от дружеството или дружествата, които управляват инвестиционния фонд (или инвестиционните фондове). По този начин ще възникнат парични вземания на титулярите на „спящи сметки“ срещу съответния инвестиционен фонд (или фондове) за получаване на сумата реализирана от обратно изкупуване“, пише в писмото.

Преди обратното изкупуване или непосредствено след него, титулярите на „спящи сметки“ следва да бъдат надлежно установени и уведомени за правата им, доколкото е практически възможно. Ако до изтичането на крайния срок за предявяване на искoвe за парични вземания (пет години в общия случай според българското законодателство) не бъде подадено валидно тaкова, и са изминали 5 плюс 5 години от създаването на инвестиционните фондове, всички непотърсени суми, провизирани от съответния инвестиционен фонд за вземания на притежателите на неактивни „спящи“ сметки, вече могат да бъдат прехвърлени в „Сребърния фонд (или реинвестирани в съответния инвестиционен фонд/съответните инвестиционни фондове), предлагат още от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 5 години
ЕБВР няма официална позиция по въпроса. Някое нечие приятелче нещо е написало в писъмце, за да може МФ да се рекламира.БФБ е контролирана от МФ фирма и както тя, така и Централния депозитар /също държавна собственост с принципа МФ/ не могат да мислят, а са длъжни да възпроизвеждат. За да не бъдат уволнени, ако се размислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
vankata89
преди 5 години
Много ми е интересно какви ще са тези значителни ползи за титоляр на който прехвърлянето ще му струва повече от стойноста на акциите. А такива май са едни 80 90 процента от случеите. Отделно някой дори и да има 50лева печалба след всички врътки на дали ще тръгне да се занимава. То ако имаше смисъл хората щяха сами да се прехвърлят акциите. Държавата явно си мисли за далавера да продаде акциите на сегашните цени ама си прави сметка без кръчмар защотото някой трябва да ги купи на тези цени. Полза виждам единствено за мажовците които ще могат за стотинки да си придобият дружествата които до сега източваха. Пълна пародия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
марин
преди 5 години
Тези гледат настоящите цени.Дават ли се сметка, какво ще се случи с тези цени, като се появят толкова акции вдясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
THE TRADER
преди 5 години
Управляващите са заети не да управляват в интерес на народа и страната, а да изсмукват, както се изсмуква мозъчето от добре сварено кокълче, всичко, в което се вижда някакъв сериозен паричен еквивалент и може да се превърне в реални пари! Цялото прекарано във властта време е посветено на схеми, далавери и мислене на варианти да се прибере нещо, НИЩО ДРУГО не се прави! Икономиката върви не благодарение на държавата, представлявана от същите тези мислители, а въпреки това! Даже, ако тях ги няма, България наистина ще дръпне напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още