IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР и БФБ подкрепят концепцията на Горанов за „спящите акции“

От банката са убедени, че стратегията може да доведе до значителни ползи за титулярите на съответните сметки

14:46 | 13.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Позитивно становище изказват и от ЕБВР.

Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен депозитар“ АД („ЦДАД“) в т.нар. Регистър А“, представлява според банката отлична възможност за уреждане на пораждащото предизвикателства наследство от процеса на масова приватизация в България. Това се посочва в писмо от ЕБВР до финансовия министър Владислав Горанов. От документа става ясно още, че институцията е готова да участва „активно и конструктивно“ в процесът по внедряването на концепцията.

От ЕБВР са убедени, че е ако бъде успешно изпълнена, тази инициатива може да доведе до значителни ползи за титулярите на съответните сметки, за местния капиталов пазар и за българската икономика като цяло.

Припомняме, че според проучване на Investor.bg само около 20%, или 17 от 81-те приватизационни фондове, имат реална стойност на бонова книжка от над 0 лв. 

„ЕБВР съзнава, че пред изпълнението на предложеното решение стоят предизвикателства, не на последно място, поради възможни проблеми с правата на собственост. Същевременно обаче, ние сме убедени, че е възможно тези предизвикателства до голяма степен да бъдат преодолени чрез различни способи за защита и механизми за компенсиране, които могат да бъдат заложени в предложението. Тези способи следва да бъдат доразвити като част от консултации, включващи представители на всички заинтересовани страни, посредством обсъждания в Съвета за развитие на капиталовия пазар и други форуми“, пише в писмото.

Относно предлаганото прехвърляне на търгуеми ценни книжа от Регистър А в Регистър Б на ЦДАД в срок до една година след започването на национална информационна кампания, от ЕБВР приветстват предложения подход, предвиждащ уведомяване на гражданите за възможностите, с които разполагат (и в редица случаи — привличане на вниманието им върху имуществени права, които дотогава са неглижирали) и надлежно идентифициране на собствениците на „спящи сметки“ и техните наследници, което ще способства за актуализирането на информацията в Регистър А на ЦДАД. От институцията подкрепят и прехвърлянето на търгуеми ценни книжа в подсметки на лицензирани инвестиционни посредници. Според експертите на банката това ще допринесе за подобряване на управлението на тези ценни книжа, включително чрез своевременно и проактивно предоставяне на важна информация относно публичните дружества (например финансови оповестявания), получаване на дивиденти, участие в редица действия на дружеството (като например годишни общи събрания) и др.

В писмото се посочва още, че е обосновано е да се очаква, че предложеният подход ще насърчи по-активното участие на миноритарните акционери и по-специално на дребните инвеститори на българския капиталов пазар. „Приветстваме също така желанието на ЦДАД да направи прехвърлянето безплатно за притежателите на сметки; последващите такси за управление трябва да бъдат внимателно калибрирани, за да се постигне приемлив баланс между ефективността на разходите за дребните акционери и търговския интерес на инвестиционните посредници. 2  Прехвърлянето на търгуеми ценни книжа в подсметки на лицензирани инвестиционни посредници ще улесни също така текущото поддържане на актуална информация за собствениците на сметки в съответствие с редица нормативни изисквания на ЕС („познавай клиента си“, задължения за противодействие на изпирането на пари и др.), което понастоящем поставя някои предизвикателства пред ЦДАД“, твърдят от ЕБВР.

Относно предлаганото прехвърляне на ценни книжа, досега държани по „спящи сметки“, в специални инвестиционни фондове за активно управление на търгуеми и нетъргуеми ценни книжа, от банката изтъкват, че е „подходящо по принцип“ решение. От институцията припомнят, че има възражения срещу предлаганото прехвърляне в тези специално създадени инвестиционни фондове на ценни книжа от „спящи сметки“ без изричното съгласие на титулярите на сметките, въпреки разяснението в концепцията, че тези лица ще получат възнаграждение под формата на акции/дялове в посочените фондове пропорционално на стойността на техните ценни книжа. От ЕБВР посочват, че със свое решение (№ 13 от 27 юли 1995 г.) Конституционният съд (КС) на Република България вече е потвърдил законосъобразността на схемите, прилагани от органи, които предоставят право на собственици на реституирани имоти (например земеделски земи), станали част от имуществото на публично предприятие, да решат в определен срок дали да запазят имота си или, ако не проявят активност през този срок, да бъдат компенсирани с акции в държавни предприятия или дялове в съответните публични дружества.

От банката признават, че решението на КС е в друг контекст, но въпреки това може да служи като полезен ориентир при разработването на предвидения в концепцията механизъм за компенсиране, чрез който на гражданите, нежелаещи да прехвърлят ценните си книжа в подсметки на инвестиционни посредници или непроявили активност през първоначалния законоустановен срок от една година, се предлагат дялове в инвестиционните фондове.

ЕБВР отчита също, че е важно да се доразвие и прецизира методиката за оценяване на паричната стойност на акциите в „спящи сметки“.

Относно предлаганото остойностяване и прехвърляне на непотърсените дялове в „Сребърения фонд“ от банката призовават да се задълбочат проучванията върху възможните средства за защита на интересите на неактивните собственици на дялове в създадените инвестиционни фондове.

От ЕБВР признават, че предизвикателства могат да възникнат поради предлаганото прехвърляне в „Сребърния фонд“ на постъпленията от обратното изкупуване на дяловете във фонда, разпределени на трайно неактивните титуляри на сметки, след изтичането на петгодишен или друг установен в специалния закон срок за участие, и то тяхно съгласие. Причината е, че cпорeд сегашното предложение притежателите на дялове няма да получат компенсация, а „Сребърният фонд“ ще получи облага.

Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 5 години
ЕБВР няма официална позиция по въпроса. Някое нечие приятелче нещо е написало в писъмце, за да може МФ да се рекламира.БФБ е контролирана от МФ фирма и както тя, така и Централния депозитар /също държавна собственост с принципа МФ/ не могат да мислят, а са длъжни да възпроизвеждат. За да не бъдат уволнени, ако се размислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
vankata89
преди 5 години
Много ми е интересно какви ще са тези значителни ползи за титоляр на който прехвърлянето ще му струва повече от стойноста на акциите. А такива май са едни 80 90 процента от случеите. Отделно някой дори и да има 50лева печалба след всички врътки на дали ще тръгне да се занимава. То ако имаше смисъл хората щяха сами да се прехвърлят акциите. Държавата явно си мисли за далавера да продаде акциите на сегашните цени ама си прави сметка без кръчмар защотото някой трябва да ги купи на тези цени. Полза виждам единствено за мажовците които ще могат за стотинки да си придобият дружествата които до сега източваха. Пълна пародия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
марин
преди 5 години
Тези гледат настоящите цени.Дават ли се сметка, какво ще се случи с тези цени, като се появят толкова акции вдясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
THE TRADER
преди 5 години
Управляващите са заети не да управляват в интерес на народа и страната, а да изсмукват, както се изсмуква мозъчето от добре сварено кокълче, всичко, в което се вижда някакъв сериозен паричен еквивалент и може да се превърне в реални пари! Цялото прекарано във властта време е посветено на схеми, далавери и мислене на варианти да се прибере нещо, НИЩО ДРУГО не се прави! Икономиката върви не благодарение на държавата, представлявана от същите тези мислители, а въпреки това! Даже, ако тях ги няма, България наистина ще дръпне напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още