fallback

ББР преодоля последното препятствие, за да влезе като акционер в ПИБ

КЗК реши, че покупката на 18,35% от капитала на ПИБ от държавната банка не представлява концентрация и сделката може да продължи

08:39 | 28.07.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила влизането на държавната Българска банка за развитие (ББР) като акционер в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Решението е публикувано на сайта на антимонополния регулатор.

Комисията посочва в документа, че придобиването на 18,35% от капитала на ПИБ чрез покупка на новоемитирани акции от увеличението на капитала на банката няма да доведе до промяна на лицата, които упражняват контрол върху ПИБ, поради което не е налице концентрация.

ББР купи по-голямата част от правата за увеличението на капитала на банката, което беше одобрено и от правителството, предвид че увеличението беше едно от условията България да бъде приета в „чакалнята“ на еврозоната.

Препоръката за увеличение на капитала бе направена след стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на страната ни за членство във валутния блок. Към тогавашния момент финансовата институция вече беше започнала да действа, за да запълни дупката, и си беше осигурила 130 млн. евро.

Освен ББР, като миноритарен акционер с малко над 7% от капитала в ПИБ влиза и Valea Foundation на чешкия бизнесмен Карел Комарек.

КЗК констатира в проучването си, че основните акционери на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, притежават в момента по 42,5% от акциите на банката. С увеличението на капитала акционерният дял и на двамата ще се намали до 31,35%, но това няма да се отрази на контрола им върху банката.

Не се предвиждат и промени в устава на ПИБ, отнасящи се до начина на вземане на решение на управителните органи. В момента уставът изисква квалифицирано мнозинство от две трети от представения капитал за вземане на решения, а основните акционери могат да налагат вето и ще продължат да имат тази възможност.  Уставът ще бъде променен само в частта, която засяга размера на капитала след увеличението му.

КЗК приема, че Минев и Мутафчиев, предвид дългогодишните им трайни икономически интереси, ще продължат и занапред да следват единна политика относно търговското поведение на ПИБ.

Комисията посочва, че делът на ББР в ПИБ не предоставя на държавната банка специални права, с които да оказва решаващо влияние върху вземането на решения в ПИБ и не води до промяна на лицата, които осъществяват контрол върху нея.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
fallback