IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Бекяров: Валутите ще са в дисбаланса между пазара и централните банки

Инвеститорите очакват, че ако има рецесия, тя ще е по-плитка и не толкова дълга, колкото смятат централните банкери, посочи експертът

21:35 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разрешаването на дисбаланса между очакванията на инвеститорите и централните банки ще бъде централно събитие за 2023 г., в коeто пазарите ще бъдат доминирани от лихвените проценти и инфлацията. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst.

"В началото на 2023 г. инвеститорите искат да играят валс с централните банки, а те танцуват някакъв боен танц като новозеландска хака. С течение на времето очакванията ще се сближат, тъй като в момента централните банкери и пазарите са на много различни становища“, прогнозира той.

Според Бекяров пазарите очакват продължаващо намаление на инфлацията, както показаха повечето от водещите икономики в края на 2022 г., а централните банки прогнозират все още покачващи се основни лихви, които ще бъдат запазени през 2023 г. и 2024 г.

Експертът смята, че заради топлото време, което срина цените на природния газ и електроенергията, Европа успя да избегне най-черните сценарии, а еврото се изплъзна от очакваната криза, поскъпвайки с над 10% през последните месеци. По думите му това подхранва очакванията на инвеститорите, че ако има рецесия, тя ще е по-плитка и не толкова дълга, колкото смятат централните банкери.

Бекяров заяви, че не може да се прогнозира дали инфлацията ще продължи да спада с настоящите темпове. „Цените на енергията се понижават и това дава своето отражение, но трябва да се види дали секторът на услугите и храните ще върнат част от поскъпването“, посочи той.

Главният валутен дилър за България в iBanFirst очаква спадът на инфлацията оттук нататък да е по-нисък отколкото през последните два-три месеца.

Как ще се защитят инвеститорите от волатилността на пазарите? Кои са факторите, които ще движат пазарите през тази година? Ще се сбъдне ли последната прогноза на Федералния резерв, че лихвите ще се вдигнат над 5%? Ще се компресира ли лихвеният диференциал между долара и еврото? Какво ще се случи с йената и ще има ли сериозно завръщане на инфлацията в Япония може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още