IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Челси планира да остави Stamford Bridge в историята

Председателят на борда Брус Бък призна, че в момента се търси терен за нов стадион в Западен Лондон

11:23 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Челси може скоро да напусне Stamford Bridge.&nbsp;Снимка:&nbsp;inkiboo via Flickr, <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Лиценз: Creative Commons</a></p>

Челси може скоро да напусне Stamford Bridge. Снимка: inkiboo via Flickr, Лиценз: Creative Commons

Челси иска да купи обратно терена и трибуните на Stamford Bridge, за да може легално да потърси свой нов дом и да напусне терена, който обитава от 106 години. Президентът на клуба Брус Бък призна, че "сините" се състезават с Куинс Парк Рейнджърс, който също търси терен в западен Лондон.

Клубът на Роман Абрамович започна да прави планове как да разшири легендарния си стадион още с придобиването на клуба от страна на руснака, но това се оказа твърде скъпо и почти непосилно начинание. Бък е уверен, че много фенове ще са разочаровани, но според ръководството на Челси, това е за всеобщо добро.

"Вярваме, че има привърженици, които няма да реагират положително. Част от феновете ще кажат: "Не е наложително Челси да се мести и не искаме Челси да се мести." Но като бизнес ние трябва да сме готови, ако нещо добро излезе на пътя ни."

"В следващите няколко седмици ще разговаряме с акционерите и ще опитаме да го направим", категоричен е Бък.

Любопитното в случая е, че Челси трябва да премине през един сложен етап, докато успее да си утъпче път за напускане. Както е известно, колосалните ремонти на Stamford Bridge през 80-те вкараха "сините" в брутална финансова криза, от която клубът се спаси на косъм, но след като вече бе продал терена и трибуните на стадиона.

Годината бе 1993, а най-ключовата част от стадиона е собственост на т.нар. "Собственици на терена на Челси". Сега същата тази група, която наброява 12 000 души и притежава 15 000 акции на стойност 100 паунда всяка, трябва да се съгласи да продаде своя дял.

Това на практика означава, че лондончани ще трябва да платят 1 500 000 паунда само, за да купят обратно Stamford Bridge. А това ще бъде основната на евентуално преместване.

Проблемът с търсенето на проблем далеч не е част само от ежедневието на Челси. Клубът се оглежда за терени в Ърлс Коурт, Уайт Сити и Батърсий, но в момента преговори не са започнати.

Същевременно Брус Бък е категоричен, че няма вариант за съвместно стопанисване на стадион с друг клуб: "Уайт Сити е естествен вариант за нас. Четох, че Фулъм и КПР обмислят да делят стадиона. Ние не сме го обмисляли и със сигурност Роман Абрамович не го интересува подобен вариант", категоричен е Бък.

Изпълнителният директор Рон Гурлей пък призна, че клубът вече е хвърлил 700 000 паунда в търсене на начин за разширяване на трибуните: "Не бих казал, че сме се отказали, но след пет или шест години изследване се съмняваме, че може да има вариант, който да си струва парите". 

Oще новини за световния футбол четете в Gol.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още