IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реал и Барса са футболните клубове с най-големи приходи в Европа

Двата испански гранда са далеч пред основните си конкуренти, като в топ 10 присъстват четири клуба от Висшата лига на Англия

10:53 | 09.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Реал и Барса са футболните клубове с най-големи приходи в Европа

За двата най-големи футболни клуба в Испания криза явно не съществува. В момент, когато икономиката на страната се тресе заради големия бюджетен дефицит и рекордната безработица, Реал Мадрид и Барселона са записали впечатляващ ръст на приходите си.

Това става ясно от последния доклад на Deloitte за приходите на футболната лига на богатите – десетте отбора от Европа, които имат най-големи приходи, пише ВВС.

За поредна година на върха на класацията е Реал Мадрид. С приходи от 479,5 млн. евро за сезона 2010/2011 година кралският клуб записва увеличение от 9,3 на сто спрямо резултата си от предходната година.

Вторият в класацията – Барселона, показва по-добра динамика на приходите си, постигайки увелчиение от 13,2 на сто за година до 450,7 млн. евро. Топ три в класацията се допълва от Манчетър Юнайтед, които през 2010/2011 година са постигнали приходи от 367 млн. евро, или ръст от близо 5 на сто.

В челната петица на класацията липсва движение през последната година, като тя се допълва от немския колос Байерн Мюнхен и лондонския Арсенал. Баварците имат приходи от 321,4 млн. евро, което е спад от 0,5 на сто за година, докато при артилеристите понижението е с 8,4 на сто до 251,1 млн. евро.

В класацията присъстват още два клуба от Острова – Челси и Ливърпул, съответно на шеста и осма позиция. При лондончани има спад на приходите с 2,4 на сто до 249,8 млн. евро, докато мърсисайдци записват спад от 9,8 на сто до 203,3 млн. евро. Това е и най-голямото понижение на приходите сред десетте отбора.

През тази година в топ 10 влизат още Милан, Интер и Шалке, като германците са заменили миналогодишния номер 10 Ювентус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още