IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос "вкара гол" за Манчестър Юнайтед

Инвестиционният фонд на милиардера е придобил акции на футболния клуб за около 3,1 млн. долара

12:10 | 21.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фенове на Юнайтед<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Фенове на Юнайтед. Снимка: Ройтерс

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос е придобил дял в Манчестър Юнайтед, съобщава BBC, позовавайки се на данни на щатските регулаторни органи.

Инвестиционният фонд на Сорос е придобил Клас А акции на футболния клуб за около 3,1 млн. долара, става ясно от справка на щатската комисия за търговия с ценни книжа SEC.

Всяка Клас А акция носи правото на един глас в сравнение с 10-те гласа за всяка Клас Б акция.

Футболният клуб се превърна в хит на фондовия пазар в САЩ по-рано този месец.

Въпреки че сумата се оказа по-малка от очакваната, първичното публично предлагане оцени клуба на над 2,3 млрд. долара, с което той се оказа една от най-скъпите спортни компании на планетата. Подчертавайки търговската привлекателност на клуба, през май най-големият автопроизводител в света General Motors подписа спонсорски договор с него, а Манчестър Юнайтед има търговски партньори в над 70 държави.

От 2005 г. Манчестър се контролира от семейство Глейзър, американски милиардери инвеститори, които също така притежават клуба за американски футбол Тампа Бей. Заради натрупаните дългове в клуба обаче много фенове обвиняват Глейзър, че използва финансовата му мощ за своя лична изгода. Затова и инвестициите в нови играчи за подсилване на отбора са станали почти невъзможни. Именно тези обвинения са били и една от причините, заради които Манчестър не осъществи IPO в Лондон.

Около половината от набраните в началото на август 233 млн. долара ще бъдат използвани за погасяване на дълговете на клуба.

В понеделник акциите на Юнайтед поевтиняха с 2,7% до 13,06 долара.

Също вчера ръководеният от Сър Алекс Фъргюсън футболен клуб изгуби от Евертън с 1:0 в мач при откриването на футболния сезон на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Честит автогол!Този, цял живот избира най-силните, за да им даде малко, като на такива, които нямат и после да ги разпродаде. Щом манталитета на професионалния футболист е, да се оставя пенсионер да му удари юмрук за няколко цента и после да купи душата му евтино, като на роб и да си играе със съдбата на Млад Човек в Цветуща и Плодовита възраст, то тогава е най-добре да не пращаме наши Български Мъже във Висшата Лига на Англия. Там допускат същата грешка, както в Италианското Калчо, когато беше най-силното първенство на Планетата - Да ограничиш тези Атлети в Цветуща и Плодовита Възраст, заради прищевките на хора без спортни навици, и с *** и пенсионерски предпочитания, си е евтина грешка, за която Спортистите плащат със здравето си, а Големите Клубове с Достойнството си. Щом Футбола в Англия е станал толкова продажно предстваление, какво търсим тук Ние, Истинските Олимпийски Шампиони, които винаги побеждават и всички Ни се радват и се опитват да са като Нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Честит автогол!Този, цял живот избира най-силните, за да им даде малко, като на такива, които нямат и после да ги разпродаде. Щом манталитета на професионалния футболист е да се оставя пенсионер да му удари юмрук за няколко цента и после да купи душата му евтино, като на роб и да си играе със сътбата на млад човек в цветуща и плодовита възраст, то тогава е най-добре да не пращаме наши Български мъже във Висшата Лига на Англия, Те допускат същата грешка, както Италианското Калчо, когато беше най-силното първенство на Планетата - Да превърнеш тези атлети в цветуща и плодовита възраст, заради прищевките на хора без спортни навици и с *** и пенсионерски предпочитания си е евтина грешка, за която спортистите плащат със здравето си, а Големите Клубове с Достойнството си. Щом футбола в Англия е станал толкова продажно предстваление, какво търсим тук ние, Истинските Олимпийски Шампиони, които винаги побеждават и всички Ни се радват и се опитват да са като нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
poketl
преди 11 години
Чифутина е придобил акции за над 40,5млн. долара, с което е вече горд собственик на над 1,9% от клуба - личното ми мнение е че се касае за губеща инвестиция отвсякъде, но дядката с милиардите е последния човек на света, когото си струва да го мисли човек...http://***.focus.de/finanzen/boerse/grossinvestor-schlaegt-beim-boersengang-zu-soros-investiert-40-millionen-dollar-in-manchester-united_aid_803657.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още