IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед отлага борсовия си дебют?

Все пак рекламното турне може да стартира в близките дни, пише IFR

10:51 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнайтед е отборът с най-много фенове по света &ndash; 659 млн. души. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнайтед е отборът с най-много фенове по света – 659 млн. души. Снимка: Ройтерс

Английският футболен клуб Манчестър Юнайтед ще отложи старта на своя борсов дебют в Ню Йорк. Причина за това били извънредно нестабилните в момента пазари, пише принадлежащият към Thomson Reuters информационен сайт International Financing Review (IFR).

Решението е било взето след конферентен телефонен разговор с представители на компанията, както и придружаващите футболния клуб банки, съобщиха в сряда от IFR.

Нестабилността на фондовите пазари е допринесла най-много за решението. Първично публично предлагане с очакван обем от 300 млн. долара трябва да се започне още през тази седмица.

Първоначалните планове, обявени от Юнайтед, бяха за листване на борсата в Хонконг, после намеренията бяха за излизане на пазара в Сингапур, но нито една от двете идеи не бе осъществена.

Рекламното турне, т. нар. Road-Show, все пак може да стартира съвсем скоро, твърдят запознати. Началото му може да бъде дадено в петък или в началото на следващата седмица. Пазарните условия обаче все пак може да осуетят и това.

Манчестър Юнайтед се счита за един от най-ценните футболни клубове в света. Очакваше се на борсата клубът да бъде оценен на 3 млрд. долара. При дебюта си на борсата Юнайтед се подкрепя от банките Credit Suisse, JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch и Deutsche Bank.

Подчертавайки търговската привлекателност на клуба, през май най-големия автопроизводител в света General Motors подписа спонсорски договор с него, а Манчестър Юнайтед има търговски партньори в над 70 държави. Собственици на отбора са фамилията Глейзър, начело на която е Малкълм Глейзър. В портфейла му е и отборът от Националната футболна лига на САЩ Тампа Бей. 

Според изследване на пазарните анализатори от Kantar Манчестър Юнайтед е отборът с най-много фенове по света – 659 млн. души. Близо половината от тях са в азиатско-тихоокеанския регион, което обяснява първоначалните планове за листване на някоя от водещите азиатски борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още