IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед дебютира с добри резултати

Печалбата за годината е скочила с почти 80% до 23,3 млн. паунда на годишна база

20:34 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнайтед има поводи за радост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнайтед има поводи за радост. Снимка: Ройтерс

За първи път от борсовия си дебют в Ню Йорк насам английският рекорден носител на титлата Манчестър Юнайтед публикува финансовите си данни и при това успя да се похвали с положителни резултати.

Печалбата за годината е скочила с почти 80% до 23,3 млн. Паунда (в момента около 29 милиона евро), съобщи във вторник клубът. Фискалната година приключи на 30 юни.

Приходите от спонсори и други търговски дейности са нараснали с 13,7% до 117,6 млн. паунда. 2012 година е "най-добрата година за търговска дейност на Манчестър Юнайтед", се казва в съобщение на клуба.

Преди месец стана ясно, че милиардерът инвеститор Джордж Сорос е придобил дял в Манчестър. Инвестиционният фонд на Сорос е придобил Клас А акции на футболния клуб за около 3,1 млн. долара, става ясно от справка на щатската комисия за търговия с ценни книжа SEC. 

Манчестър Юнайтед пусна акции през август в Ню Йорк. Футболният клуб се превърна в хит на фондовия пазар в САЩ.

Въпреки че сумата се оказа по-малка от очакваната, първичното публично предлагане оцени клуба на над 2,3 млрд. долара, с което той се оказа една от най-скъпите спортни компании на планетата. Подчертавайки търговската привлекателност на клуба, през май най-големият автопроизводител в света General Motors подписа спонсорски договор с него, а Манчестър Юнайтед има търговски партньори в над 70 държави.

От 2005 г. Манчестър се контролира от семейство Глейзър, американски милиардери инвеститори, които също така притежават клуба за американски футбол Тампа Бей. Заради натрупаните дългове в клуба обаче много фенове обвиняват Глейзър, че използва финансовата му мощ за своя лична изгода. Затова и инвестициите в нови играчи за подсилване на отбора са станали почти невъзможни. Именно тези обвинения са били и една от причините, заради които Манчестър не осъществи IPO в Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още