IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубовете от английската Висша лига с нови рекордни приходи

Заедно с германската Бундеслига във Висшата лига отчитат оперативна печалба, но са на нетна загуба от 245 млн. паунда за сезон 2011-2012 г.

12:23 | 06.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тазгодишните шампиони от Манчестър Юнайтед са отхапали лъвския дял от приходите през сезон 2011-2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тазгодишните шампиони от Манчестър Юнайтед са отхапали лъвския дял от приходите през сезон 2011-2012 г. Снимка: Ройтерс

Изискването на УЕФА за балансиран бюджет, което е крайъгълен камък за нейните Правила за финансов феърплей, ще бъдат приложени към клубовете, участващи в администрираните от нея надпревари, за пръв път през сезон 2013-2014 г., но ще включват и предходните 2 сезона. „Новата епоха на ограничения на разходите цели да подпомогне европейските клубове в постигането на по-устойчив баланс между разходите и приходите им и да насърчи инвестициите в дългосрочните печалби във футбола“, посочват от Deloitte.

По отношение на телевизионните предавания от компанията изтъкват, че „внезапната промяна“ на британския пазар на платена телевизия е дошла с появата на BT Sport, която ще предава по един мач всеки кръг от началото на следващия сезон. По думите на Джоунс BT Sport е „най-големият съперник“, пред който Sky TV някога се е изправяла, а „степента и темпото на успеха ѝ могат да имат огромно въздействие върху дългосрочната финансова съдба на футбола“.

Приходите от излъчване на мачовете през сезон 2011-2012 г. са нараснали с 1%, а от посещението на мачовете са се понижили също с толкова, като от Deloitte отбелязват, че отклоненията се приемат за минимални.

Преди плащането на данъци обаче клубовете от Висшата лига са на загуба от 245 млн. паунда, макар тя да намалява спрямо отчетените през предходния сезон 280 млн. паунда. Само 8 от общо 20-те клуба са излезли на нетна печалба.

В Шотландия по данни на Deloitte клубовете от местната Висша лига са набрали средни приходи от 12,7 млн. паунда през сезон 2011-2012 г., като съотношението на заплащането към приходите е 68%. От одиторската компания подчертават, че през изминалия сезон 2012-2013 г. приходите са намалели заради административното изваждане на Глазгоу Рейнджърс от Висшата лига, но че „похвалното представяне на Селтик с достигането на фазата на отстраняване в Шампионската лига ще смекчи това въздействие".

От Deloitte предоставят и данни за останалите големи европейски първенства за сезона 2011-2012 г. За пета поредна година германската Бундеслига е единствената заедно с Висшата лига на Англия сред големите европейски първенства, постигнала оперативна печалба. В Германия тя е достигнала 154 млн. паунда, а в Англия – 98 млн. паунда. Приходите в Бундеслигата обаче са с 900 млн. паунда под тези в Премиършип.

Сравнително силният германски корпоративен сектор и икономиката на страната се отразяват във факта, че парите от търговските сделки и спонсорството са осигурили около половината от общите приходи на клубовете през сезон 2011-2012 г. В английската Висша лига търговските приходи са нараснали в най-голяма степен в сравнение с останалите източници на постъпления – с 15%, като по-голямата част от сумата е осигурена от нови спонсорски споразумения на Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити.

В Испания средното съотношение на заплати към приходи на Реал Мадрид и Барселона се е понижило до 47%, но за останалите 18 клуба от Примера дивисион е нараснало до притеснителните 77%, а много от тях изпитват финансови затруднения.

Клубовете от италианската Серия А са с най-високо съотношение на заплати спрямо приходи сред 5-те големи европейски първенства – 75%, а оперативната загуба там е най-висока – 160 млн. евро.

Оперативната загуба на клубовете от френската Първа лига от 67 млн. евро отчита подобрение спрямо предходния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Благодаря за уместната забележка, изказът наистина не бе добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 10 години
Най-високи са приходите на Манчестър Юнайтед 320 млн. паунда, докато Уигън е набрал едва 53 млн. паунда. < горното изречение се нуждае от редакция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още