IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как служител на Tiffany открадна бижута за 1,3 млн. долара

Ако бъде призната за виновна 46-годишната Ингрид Ледерхаас-Окун може да прекара до 30 години в затвора.

15:47 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Tiffany&#39;s има политика да разследва липсващи предмети, само ако те са на стойност над 25 хил. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Tiffany's има политика да разследва липсващи предмети, само ако те са на стойност над 25 хил. долара. Снимка: Ройтерс

Високопоставена служителка на Tiffany & Co. е обвинена в кражба на бижута от фирмата за 1,3 млн. долара. Как го е направила? Очевидно много бавно, пише BusinessWeek.

46-годишната Ингрид Ледерхаас-Окун работела като вицепрезидент на отдела за разработване на продукти в централата на фирмата в Манхатън от януари 2011 г. до февруари 2013 г., когато позицията ѝ е съкратена. Според ФБР между ноември 2012 г. и момента на освобождаването ѝ са изчезнали 165 бижута, включително "диамантени гривни, платинени или златни обеци с диаманти, пръстени и огърлици". Разследващите органи твърдят, че Ледерхаас-Окун вземала бижутата по професионални причини - с цел реклама, показване на потенциални купувачи и т.н. - и така и не ги връщала.

"Внимавала е и е задържала предмети, струващи под 10 000 долара", обяснява Скот Зелби, съавтор на книгата "Flawless: Inside the Largest Diamond Heist in History. "Tiffany's има политика да разследва липсващи предмети, само ако те са на стойност над 25 000 долара. Затова тя е могла да го прави - бавно и систематично", допълва той.

В момента Ледерхаас-Окун е обвинена от ФБР в интернет измама и междущатско транспортиране на крадени предмети. Ако бъде призната за виновна, тя може да прекара до 30 години в затвора.

Според ФБР Ледерхаас-Окун е продавала бижутата на неидентифициран "водещ международен купувач и препродавач на бижута с офис в центъра на Манхатън".

Рапърът Ice-T, който е бивш професионален крадец на бижута, подозира, че тя може би е имала купувач предварително. Според него става въпрос за "кражба по поръчка".

Зелби обаче е на мнение, че едва ли всичко е било чак толкова организирано. В Манхатън е пълно със "заложни къщи за богаташи", аукционни къщи като Christie's или Sotheby's. "Ако се появиш в Christie's с гръцка ваза за 2 млн. долара, носиш хубав костюм и дадеш адрес в хубав квартал в Кънектикът, няма да ти задават въпроси - или най-много ще задават повърхностни въпроси", казва Зелби.

От Tiffany's разбират, че бижутата липсват по време на ревизия в цялата компания и след като на компютъра на Ледерхаас-Окун са намерени имейли между нея и неназования препродавач на бижута. Първоначално тя твърдяла, че взела бижутата, за да ги включи в презентация за супервайзора ѝ - твърдение, което самият супервайзор отрича. След това казва, че липсващите бижута били в "бял плик в офиса ѝ", но там не било открито нищо.

Напоследък се наблюдава засилване на кражбите на бижута в световен мащаб.

Първата голяма подобна кражба за тази година бе на Филмовия фестивал в Кан през май, когато от хотелската стая на служител на швейцарската бижутерска компания Chopard бяха задигнати бижута за 1,4 млн. долара.

Вторият обир се случи миналата седмица - по време на звездно парти по случай 20-годишнината на швейцарския производител на луксозни бижута De Grisogono. Въпреки охраната от 80 души на събитието крадците си тръгнали с диамантена огърлица за 2,6 млн. долара. И в двата случая скъпите вещи все още липсват и все още няма заподозрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още