IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболни клубове в Англия свиват разходите заради правилата за финансов феърплей

Над 80% от клубовете в петте английски професионални дивизии планират да запазят и дори да свият бюджетите си за трансфери и заплати, сочи проучване

18:03 | 14.08.13 г.
<p>
	Двата полюса в английския професионален футбол: за Манчестър Юнайтед бъдещето във Висшата лига изглежда розово, но съперникът им за купата Community Shield Уигън ще трябва да се мъчи най-малкото тази година в Чемпиъншип. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двата полюса в английския професионален футбол: за Манчестър Юнайтед бъдещето във Висшата лига изглежда розово, но съперникът им за купата Community Shield Уигън ще трябва да се мъчи най-малкото тази година в Чемпиъншип. Снимка: Ройтерс

Британските футболни клубове орязват разходите си за трансфери и заплати заради влизащи в сила нови правила, насочени към заздравяване на клубните финанси, съобщава счетоводната компания BDO, цитирана от BBC.

Над 80% от клубовете планират да похарчат същите средства за разходи около футболистите или дори по-малко през предстоящия сезон, отбелязва се в доклад на компанията след проучване, осъществено сред 66 отбора от 5-те професионални футболни дивизии на Острова.

Над половината от включените в изследването отбори заявяват, че ще орежат разходите за персонал на фона на плановете за намаляване на броя на футболистите в представителния тим, докато една четвърт планират да ограничат бюджетите си за трансфер.

Правилата за финансов феърплей, които ще бъдат прилагани за английските професионални дивизии за пръв път от този сезон, са имали съществено въздействие върху бюджетните им решения, твърдят от BDO.

„Първоначалните признаци сочат, че клубовете приемат новите изисквания сериозно и започват да нагаждат поведението си по начин, отговарящ на намеренията на властите, което е окуражително“, заяви Тревър Бърч от  Professional Sports Group на BDO.

Правилата са насочени към постигане на балансирани бюджети във футболните клубове и към отчитане най-малко на липса на загуби в рамките на 3-годишен период. На клубовете няма да бъде позволено многократно да харчат повече от приходите, които получават, а финансовите им резултати ще бъдат наблюдавани от европейската футболна централа УЕФА.

Дейвид Бик, председател на борда на директорите на Square1 Consulting, която е специализирана в спортни финанси, е съгласен, че правилата за финансов феърплей изглежда имат ефект. „Вече можете да видите как на трасферния пазар се харчат нетно по-малко средства, а това е така, тъй като клубовете са наясно, че трябва да изпълнят правилата“, каза Бик пред CNBC. „По принцип правилата казват, че един клуб може да харчи колкото си иска, докато генерира достатъчно приходи. Но много клубове вече стигнаха предела на приходите си от търговска дейност, така че вместо това ще трябва да орязват разходи“, добави той.

Футболните клубове отдавна се борят за балансиране на сметките, докато се мъчат да останат конкурентоспособни на терена, като понякога остават със значителни пробойни във финансирането.

Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още