IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глазгоу Рейнджърс – най-добрата инвестиция във футбола?

Липсата на дълг, верните привърженици, новата вълна млади играчи и някои умело сключени сделки със спонсори ще подкрепят развитието на клуба, смята мениджър

11:00 | 29.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Младите играчи на Глазгоу Рейнджърс са жадни за победи. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Младите играчи на Глазгоу Рейнджърс са жадни за победи. Снимка: Архив Ройтерс

Футболен клуб, кретащ в четвъртата дивизия на една националната лига, може и да не изглежда като добра инвестиция, но Жерве Уилямс, финансов мениджър в Miton Group, твърди пред CNBC, че от един подобен клуб в Шотландия се очакват велики дела и няколко вълнуващи години.

Глазгоу Рейнджърс пое по тежкия път през миналото лято, тъй като влезе в ликвидация, след като му бяха отнети 10 точки. Впоследствие той бе низвергнат до най-ниското ниво на шотландския професионален футбол, след като от шотландската Висша лига му отказаха лиценз заради финансовите неуредици в клуба.

За известно време отборът няма да може да претендира за онази титла, която е печелил вече 54 пъти до момента. Но липсата на дълг, верните привърженици, новата вълна млади играчи и някои умело сключени сделки със спонсори правят от Глазгоу Рейнджърс една от най-добрите инвестиции във футбола, смята Уилямс.

„Вследствие на рязкото пропадане голяма част от дълга се изпари. Клубът разполага с кеш от 20 млн. паунда в своя баланс. Той притежава собствен стадион, който струва около 70 млн. паунда, тренировъчно игрище на стойност още 10 млн. лири. Клубът наистина получава сериозни приходи от продажбата на сезонни карти, която става през лятото. При това настоящият бизнес е капитализиран върху едва 45 млн. паунда“, каза той.

„Забележително е колко лоялни останаха привържениците на клуба, а това наистина ще тласка нагоре цената на клуба с течение на времето“, добави мениджърът.

През декември 2012 г. успешно първично публично предлагане на пазара за алтернативни инвестиции към  London Stock Exchange осигури 22,2 млн. паунда, се посочва в последните финансови резултати, публикувани от Глазгоу Рейнджърс. Това ще помогне за финансирането на стратегията за ръст и увеличава общия набран акционерен капитал от регистрирането на клуба до 35,2 млн. паунда, пише още там.

„Има доста неща, за да се насочи човек към този бизнес. По принцип съм съгласен, че футболните клубове не са добро място за извличане на печалба, но този бизнес, като се има предвид, че няма никакви задължения, като се имат предвид толкова ниските разходи за тима в момента, ще осигури доста добра печалба“, убеден е Уилямс.

Резултатите, публикувани в началото на март, показаха загуба от 7 млн. паунда за последните 7 месеца на 2012 г. при приходи от 9,5 млн. паунда и оперативни разходи от 16,6 млн. паунда.

Наскоро бе обявено ново споразумение с веригата магазини Sports Direct, а по-рано бяха  сключени сделки за екипите с Puma и спонсорски договор с Blackthorn Cider.

Хенри Диксън, съосновател и финансов мениджър на Matterley Asset Management, обаче се опасява, че разходите за заплати на футболистите, които са относително ниски в момента, може да не останат такива, ако тимът пробие до най-високия шотландски футболен ешелон при положение, че в момента оглавява класирането в своята дивизия с огромна преднина.

„Дали това е достатъчно, за да подкрепя отбор в шотландската Висша лига, дали е достатъчно, за да побеждава той? Това се очертава като противоборство между икономиката от една страна и емоцията и сърцето от друга“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още