IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболни клубове в Англия свиват разходите заради правилата за финансов феърплей

Над 80% от клубовете в петте английски професионални дивизии планират да запазят и дори да свият бюджетите си за трансфери и заплати, сочи проучване

18:03 | 14.08.13 г.
<p>
	Двата полюса в английския професионален футбол: за Манчестър Юнайтед бъдещето във Висшата лига изглежда розово, но съперникът им за купата Community Shield Уигън ще трябва да се мъчи най-малкото тази година в Чемпиъншип. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двата полюса в английския професионален футбол: за Манчестър Юнайтед бъдещето във Висшата лига изглежда розово, но съперникът им за купата Community Shield Уигън ще трябва да се мъчи най-малкото тази година в Чемпиъншип. Снимка: Ройтерс

Изследването на BDO разкрива, че 65% от клубовете не очакват да излязат на печалба през настоящата година след продажбата на играчи и амортизациите, докато през 2012 г. съотношението им бе 57%, а през 2011 г. - едва една трета. Същевременно само 3-ма от всеки 10 финансови директори определят финансовото положение в техните клубове като „много здравословно“, докато една пета заявяват, че клубното счетоводство „изисква повишено внимание“.

Бик смята, че футболните клубове често си навличат неприятности, опитвайки се да устоят на темпото на по-големите си конкуренти. „В миналото те се опитваха да изравнят заплащането с това в големите клубове, но на практика харчеха пари, които нямаше никакъв шанс да се отплатят“, подчертава той.

Експертът смята, че за клубовете от английската Висша лига няма никакво извинение за излизането им на загуба за сезона, като се имат предвид потенциалът на приходите от телевизионни права, рекламни сделки и високата посещаемост на мачовете.

Всъщност клубовете от Висшата лига са най-оптимистично настроените в проучването на BDO. Над 40% от тях заявяват, че очакват да реализират печалба през настоящата финансова година, а 80% определят балансите си като „много здравословни“.

„Никаква изненада няма в това! Висшата лига върви напред, а дивизиите под нея са оставени в сянката й“, обяснява Бърч. Клубовете извън Висшата лига са онези, за които проучването разкрива, че страдат най-много във финансово отношение.

Собствениците на около една трета от клубовете в Чемпиъншип (второто ниво в английската футболна йерархия – бел. ред.) и Първа лига (третата по сила дивизия в английския футбол – бел. ред.) дори обмислят продажба през следващите 12-18 месеца, сочат данните на BDO.

„Напрегнатата конкуренция за ограничения брой места за класиране в по-горна дивизия тласна повечето от клубовете от Чемпиъншип и Първа лига в червената зона и създаде зависимост за запълване на финансовите празнини от основните акционери“, коментира Бърч. Той добави, че макар някои клубове да са се обърнали и към външни инвеститори, „реално извън Висшата лига боят на истинските потенциални нови собственици се свива“.

Бик на свой ред смята, че за клубовете в по-ниските дивизии е на практика невъзможно да излязат на печалба. „Приходите им от телевизионни права са минимални, посещаемостта на мачовете е ниска, както и продажбите на търговски артикули“, изтъква той. „Често те са собственост на местни бизнесмени, които ги приемат за скъпо свое хоби. Тези клубове оцеляват до голяма степен благодарение на човеколюбието и поради тази причина правилата за финансовия феърплей не се очаква да им се отразят сериозно“, убеден е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още